Kurczak po meksykańsku – przepis. Pomysł na pyszny i szybki obiad
Do przeczytania w ok. 2 min.
Oprócz mięsa z kurczaka w przepisie wykorzystamy też kilka innych składników: paprykę, kukurydzę, pomidory i mozzarellę. Połączenie tych wszystkich produktów to gwarancja niebywałego smaku, który z pewnością zadowoli nawet najbardziej wybrednych degustatorów. Jak przygotować kurczaka po meksykańsku? Najpierw zaopatrz się w potrzebne produkty spożywcze.
Kurczak po meksykańsku - szybki i prosty przepis
Składniki:
- 200 g ryżu
- 600 g filetu z kurczaka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- puszka czerwonej fasoli
- papryka
- 300 g sera mozzarella
- puszka kukurydzy
- 500 ml passaty pomidorowej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy: sól, ostra i słodka papryka, pieprz, kmin rzymski, cynamon, suszone oregano
Przygotowanie pysznego kurczaka po meksykańsku
Pokrój filety na mniejsze części. Oprósz je przyprawami i obtocz w oliwie (wystarczą 2 łyżki). Każdy kawałek kurczaka rozbij tłuczkiem na podobną grubość. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i obsmaż na niej mięso – ok. 2 minuty z każdej strony. Filety przełóż na talerz. Na tej samej patelni krótko podsmaż posiekaną cebulę wraz z czosnkiem.
Wrzuć fasolę, kukurydzę i pokrojoną w kostkę paprykę. Dodaj też passatę pomidorową i wszystko zagotuj. Dopraw solą. Potrawę przełóż do formy żaroodpornej, a na jej wierzchu umieść kawałki kurczaka i posyp całość startą mozzarellą. Wstaw danie do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na ok. 10 minut, piecz w termoobiegu. Serwuj z ugotowanym ryżem oraz listkami kolendry. Smacznego.