Lazania z beszamelem i bakłażanami w naczyniu do zapiekania
canva.com

Lazania z beszamelem i bakłażanami jakiej nie znałaś!

Jeśli szukasz przepisu na danie, które zadowoli Twoje podniebienie, to lazania z sosem beszamelowym i bakłażanami jest idealnym wyborem. Znana na całym świecie, ta włoska potrawa jest idealna na obiad lub kolację. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować pyszną lazanię krok po kroku, jak podawać i jakie porady warto mieć na uwadze.
Reklama

Historia lazani

Lazania to tradycyjne włoskie danie, które pochodzi z regionu Kampania. Pierwsze wzmianki o lazaniach pochodzą z XIV wieku, ale dopiero w XVII wieku zaczęły być popularne w całych Włoszech. W dzisiejszych czasach lazania jest jednym z najbardziej znanych włoskich dań na całym świecie.

Lazania z beszamelem i bakłażanami w naczyniu do zapiekania
canva.com

Przepis na lazanię z sosem beszamelowym i bakłażanami

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych w sosie własnym
  • 2 bakłażany
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka cukru
  • 200g sera ricotta
  • 100g sera parmezan
  • 500ml sosu beszamelowego
  • 250g makaronu lasagne
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
Sos beszamelowy w garnuszku z rózgą do mieszania
canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż cebulę i czosnek.
  2. Dodaj mięso mielone i smaż, aż będzie dobrze przypieczone.
  3. Dodaj pomidory, cukier, oregano, bazylię, sól i pieprz. Gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut.
  4. W międzyczasie pokrój bakłażany w plastry i podsmaż na patelni z oliwą z oliwek.
  5. W osobnym garnku przygotuj sos beszamelowy.
  6. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż warstwę makaronu lasagne, następnie warstwę mięsa i bakłażanów, a na koniec warstwę sera ricotta i sosu beszamelowego. Powtarzaj warstwy, aż do wyczerpania składników.
  7. Na wierzchu posyp serem parmezan i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 30-40 minut.
  8. Po upieczeniu, wyjmij z piekarnika i zostaw na kilka minut do ostygnięcia.

Czy płaty lasagne trzeba gotować?

W zależności od tego jaki makaron kupisz. Dostępny jest makaron, który nie wymaga wcześniejszego gotowania i taki, który należy gotować. Płaty makaronu gotujemy przez około 8-10 minut, a następnie powinny być osączone z wody i pozostawione do ostygnięcia przed dalszymi krokami w przepisie.
Reklama
Porcja lazania z beszamelem i bakłażanami na białym talerzu
canva.com

Jak podawać lazanię?

Lazania z sosem beszamelowym i bakłażanami najlepiej smakuje na ciepło, podana z sałatką z pomidorów i ogórków lub sałatą z sosem vinegret.

Porady dotyczące przygotowania lazani

  • Sos beszamelowy można przygotować samodzielnie lub kupić gotowy w sklepie spożywczym.
  • Jeśli nie lubisz bakłażanów, możesz je zastąpić cukinią lub papryką.
  • Możesz również dodać do mięsa mielonego inne warzywa, takie jak marchewka, seler czy papryka, aby dodać potrawie więcej smaku i wartości odżywczych.

Danie prosto ze słonecznej Italii

Lazania z sosem beszamelowym i bakłażanami to pyszne i sycące danie, które zadowoli każde podniebienie. Dzięki temu przepisowi możesz łatwo przygotować włoską potrawę w domu i zaskoczyć swoich bliskich. Pamiętaj, aby podawać lazanię na ciepło, z sałatką i kawałkiem świeżego chleba. Smacznego!

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama