Sałatka ziemniaczana do grilla. Dodatek idealny!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Ziemniaki to podstawa
Przy kupowaniu ziemniaków, warto zwrócić uwagę, żeby nadawały się na sałatkę. Poszczególne rodzaje ziemniaków różnią się między sobą i są przeznaczone do innych celów, na przykład gotowania, pieczenia, smażenia.
Sałatkowe odmiany ziemniaków to: Ditta, Denar, Lord Sante Velux, Vineta. Są wilgotne, mają mało skrobi, nie rozpadają się przy gotowaniu. A co najważniejsze, są dość twarde.
Sałatka ziemniaczana — królowa grillowania
Najlepiej połączyć ją z mięsem, na przykład karkówką z grilla. Będzie idealnie dopełniała jej smak.
Trzeba pamiętać, żeby zabrać się za przygotowanie sałatki wcześniej. Nie ma przy niej dużo pracy. Trzeba jednak ugotować i wystudzić ziemniaki, a to zajmuje trochę czasu.
Sałatka ziemniaczana — jakie składniki będą potrzebne?
Poniżej znajduje się zestaw najbardziej tradycyjnych składników na sałatkę ziemniaczaną. Można go jednak modyfikować i dodawać takie produkty jak na przykład jajko, łosoś, suszone pomidory bądź awokado.
- 8 ziemniaków
- 3 ogórki kiszone
- 2 ogórki konserwowe
- 0,5 małej cebuli
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
- 1,5 łyżki posiekanego szczypiorku
Jak krok po kroku przygotować sałatkę ziemniaczaną
Ziemniaki należy obrać, a następnie umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Kiedy będą już gotowe, powinno się je odcedzić i odstawić na bok, do ostygnięcia.
Wystudzone ziemniaki powinno pokroić się w kostkę.
Następny krok to przygotowanie sosu. Jogurt trzeba wymieszać z majonezem i 1 łyżką szczypiorku (pozostały szczypiorek powinno się odłożyć do dekoracji).
Cebulę trzeba bardzo drobno posiekać. To samo zrobić z ogórkami konserwowanymi. Ogórki kiszone należy obrać i też posiekać. Doprawić solą i pieprzem.
Gotowy sos wymieszać z pokrojonymi ziemniakami. Sałatkę należy schłodzić lekko w lodówce, a przed podaniem posypać pozostałym szczypiorkiem.