Sałatka ziemniaczana w salaterce, posypana szczypiorkiem.
Canva

Sałatka ziemniaczana do grilla. Dodatek idealny!

Co można podać do mięsa z grilla? Oczywiście sałatkę ziemniaczaną! Jest pyszna, sycąca i trudno wyobrazić sobie grillowanie bez niej. To danie świetnie sprawdzi się jako dodatek. Ta sałatka jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu i nie potrzeba dodawać do niej żadnych wyszukanych składników. Zobacz, jak łatwo ją przygotować!
Reklama

Ziemniaki to podstawa

Przy kupowaniu ziemniaków, warto zwrócić uwagę, żeby nadawały się na sałatkę. Poszczególne rodzaje ziemniaków różnią się między sobą i są przeznaczone do innych celów, na przykład gotowania, pieczenia, smażenia.

Sałatkowe odmiany ziemniaków to: Ditta, Denar, Lord Sante Velux, Vineta. Są wilgotne, mają mało skrobi, nie rozpadają się przy gotowaniu. A co najważniejsze, są dość twarde.

Sałatka ziemniaczana na białym talerzu.
Canva

Sałatka ziemniaczana — królowa grillowania

Najlepiej połączyć ją z mięsem, na przykład karkówką z grilla. Będzie idealnie dopełniała jej smak.

Reklama

Trzeba pamiętać, żeby zabrać się za przygotowanie sałatki wcześniej. Nie ma przy niej dużo pracy. Trzeba jednak ugotować i wystudzić ziemniaki, a to zajmuje trochę czasu.

Sałatka ziemniaczana — jakie składniki będą potrzebne?

Poniżej znajduje się zestaw najbardziej tradycyjnych składników na sałatkę ziemniaczaną. Można go jednak modyfikować i dodawać takie produkty jak na przykład jajko, łosoś, suszone pomidory bądź awokado.

  • 8 ziemniaków
  • 3 ogórki kiszone
  • 2 ogórki konserwowe
  • 0,5 małej cebuli
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
  • 1,5 łyżki posiekanego szczypiorku
Sałatka ziemniaczana w białej misce.
Canva

Jak krok po kroku przygotować sałatkę ziemniaczaną

Ziemniaki należy obrać, a następnie umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Kiedy będą już gotowe, powinno się je odcedzić i odstawić na bok, do ostygnięcia.

Wystudzone ziemniaki powinno pokroić się w kostkę.

Następny krok to przygotowanie sosu. Jogurt trzeba wymieszać z majonezem i 1 łyżką szczypiorku (pozostały szczypiorek powinno się odłożyć do dekoracji).

Cebulę trzeba bardzo drobno posiekać. To samo zrobić z ogórkami konserwowanymi. Ogórki kiszone należy obrać i też posiekać. Doprawić solą i pieprzem.

Gotowy sos wymieszać z pokrojonymi ziemniakami. Sałatkę należy schłodzić lekko w lodówce, a przed podaniem posypać pozostałym szczypiorkiem.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama