Spaghetti carbonara
Canva.com

Makaron ze śmietaną w 15 minut. Oto sprawdzony przepis na tani obiad

Pyszny makaron na słono to kwestia dosłownie dziesięciominutowego przygotowania. Czasami można, a wręcz warto zrezygnować ze spożycia mięsa na rzecz potraw wegetariańskich, które bywają dużo tańsze i są szybsze z uwagi na to, że nie trzeba do nich smażyć czy gotować mięsa. Wspaniały makaron ze śmietaną powstaje w czasie ekspresowym. Tylko jak go przygotować, by mimo wszystko nadać mu jakiegoś konkretniejszego smaku?
Reklama

Jakie składniki na makaron ze śmietaną?

Na porcję obiadową najlepiej użyć ok. 100-150 gramów makaronu. Typ makaronu jest dowolny, aczkolwiek bardzo dobrym wyborem będzie klasyczne penne, które z uwagi na swój kształt znakomicie chłonie śmietanowy sos i zostaje nim wypełnione, dzięki czemu potem smakuje naprawdę rewelacyjnie. Makaron należy ugotować al dente, by miał najlepsze wartości odżywcze. Przegotowanie doprowadza do zmiany jego składu i sprawia, że staje się on aż nadto miękki, mało wyrazisty i przez to niesmaczny.

Jak przygotować makaron ze śmietaną?

Na desce pokroić pół małej cebuli w piórka lub drobną kostkę i dodać do niej jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Warzywa podsmażyć na łyżce oliwy z oliwek i gdy będą rumiane, przesypać do nich odcedzony i przelany zimną wodą makaron. Nawet tak prosty przepis na obiad wymaga doprawienia, więc teraz jest pora na to, by potrawę posypać w miarę obficie solą, świeżo mielonym pieprzem oraz ewentualnie jakimiś ziołami (świeżymi lub suszonymi).

Reklama

Makaron zostaje zalany 100-200 ml śmietany. Najlepsza będzie ta tłusta, o zawartości tłuszczu wynoszącej przynajmniej 18%.

Jak zrobić makaron na słodko?

Danie zostało przygotowane. Dosłownie w piętnaście minut uzyskuje się talerz pełen solidnej porcji pysznego tłustego i kremowego makaronu, który na pewno zaspokoi nawet ten większy głód i pozwoli odczuwać pełne nasycenie przez dłuższy czas. Świetny makaron ze śmietaną można też przygotować w wersji na słodko. Sól i pieprz wystarczy zamienić na cukier i cynamon, a cebulę z czosnkiem na dowolne owoce i garść orzechów bądź ziaren słonecznika.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama