Canva.com
Pieczone szparagi zawijane w szynkę włoską. Zaskakująca przystawka na każdą okazję
Do przeczytania w ok. 1 min.
Lubisz potrawy rodem z krajów śródziemnomorskich? Szparagi to niesamowite warzywa. które nie tylko mają wiele właściwości odżywczych, ale też niepowtarzalny, lekko orzechowy smak. Jak przygotować pieczone szparagi z włoską szynką? Poniżej znajduje się przepis na przekąskę, która stanie się hitem podczas wielu spotkań z bliskimi.
Reklama
Składniki na 4 porcje
- 2 pęczki dużych szparagów
- Szynka włoska długodojrzewająca (pół plastra na jednego szparaga)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- Pieprz
Sposób przygotowania pieczonych szparag z szynką włoską
- Ze szparagów należy usunąć zdrewniałe końcówki, które same się odłamują pod wpływem nacisku, a także cienko je obrać za pomocą obieraka do warzyw. Wystarczy obierać je do wysokości około 4 centymetrów od główki.
- Szparagi wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Powinny się parzyć około 4 minut, a wówczas po upieczeniu będą chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.
- W tym czasie standardowe plasterki szynki włoskiej kroimy na pół i wykładamy papier do pieczenie na blasze. Papier powinien być posmarowany niewielką ilością oliwy.
- Szparagi zawijamy w szynkę, zaczynając od grubszego końca. Układamy je na blasze i przyprószamy świeżo mielonym pieprzem.
- Blachę ze szparagami wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na jakieś 12 minut. Warto je obserwować. Szyneczka i szparagi powinny być lekko przyrumienione, a nawet lekko brązowe. Idealnie nadają się na efektowną przekąskę do wina oraz z sosem do szparagów.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Czytaj więcej
Łosoś zapiekany ze szparagami i cytrynowym beszamelem [PRZEPIS]
Sezon na zielone szparagi daje wiele możliwości wielbicielom wykwintnej kuchni. Łosoś zapiekany ze szparagami i beszamelem cytrynowym to idealny pomysł na nietuzinkowy obiad lub kolację. Jak go przygotować? Poniżej znajduje się przepis na dwie porcje.
Szparagi z grilla
Szparagi z grilla to świetna propozycja dla tych, którzy lubią zdrowe i lekkie jedzenie. Szparagi to warzywo bogate w wiele składników odżywczych, takich jak witaminy A, C, E, K oraz kwas foliowy, a także minerały, takie jak żelazo, magnez czy selen. Dodatkowo szparagi są niskokaloryczne i zawierają wiele błonnika, co pozytywnie wpływa na trawienie. Grillowanie szparagów to nie tylko zdrowe, ale także pyszne i proste w przygotowaniu danie, które zachwyci nawet najwybredniejszych smakoszy.
Wykwintne szparagi zapiekane z serem. Zdrowa przekąska na każdą okazję [PRZEPIS]
Białe szparagi zapiekane z serem to, w zależności od ilości warzyw, przepis na obiad, kolację lub efektowną przekąskę. Dodatkowo same szparagi są źródłem ważnych dla organizmu witamin oraz składników mineralnych. Jak je przygotować?
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl