Białe szparagi
Canva.com

Pieczone szparagi zawijane w szynkę włoską. Zaskakująca przystawka na każdą okazję

Lubisz potrawy rodem z krajów śródziemnomorskich? Szparagi to niesamowite warzywa. które nie tylko mają wiele właściwości odżywczych, ale też niepowtarzalny, lekko orzechowy smak. Jak przygotować pieczone szparagi z włoską szynką? Poniżej znajduje się przepis na przekąskę, która stanie się hitem podczas wielu spotkań z bliskimi.
Reklama

Składniki na 4 porcje

  • 2 pęczki dużych szparagów
  • Szynka włoska długodojrzewająca (pół plastra na jednego szparaga)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • Pieprz

Sposób przygotowania pieczonych szparag z szynką włoską

  1. Ze szparagów należy usunąć zdrewniałe końcówki, które same się odłamują pod wpływem nacisku, a także cienko je obrać za pomocą obieraka do warzyw. Wystarczy obierać je do wysokości około 4 centymetrów od główki.
  2. Szparagi wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Powinny się parzyć około 4 minut, a wówczas po upieczeniu będą chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.
  3. W tym czasie standardowe plasterki szynki włoskiej kroimy na pół i wykładamy papier do pieczenie na blasze. Papier powinien być posmarowany niewielką ilością oliwy.
  4. Szparagi zawijamy w szynkę, zaczynając od grubszego końca. Układamy je na blasze i przyprószamy świeżo mielonym pieprzem.
  5. Blachę ze szparagami wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na jakieś 12 minut. Warto je obserwować. Szyneczka i szparagi powinny być lekko przyrumienione, a nawet lekko brązowe. Idealnie nadają się na efektowną przekąskę do wina oraz z sosem do szparagów.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama