Mleko roślinne - składnik diety bez laktozy
Materiał partnera

Na czym polega dieta bez laktozy?

Osoby, które zmagają się z nietolerancją laktozy muszą na stałe wyeliminować ze swojej diety wiele produktów spożywczych. Problemy z trawieniem laktozy nie muszą jednak oznaczać całkowitej rezygnacji z nabiału – wystarczy zamienić takie artykuły na produkty bez laktozy.
Reklama

Czym jest nabiał?

Nabiał to mleko oraz różne przetwory wykonane z mleka. Do tej grupy zalicza się mleko – krowie, kozie i owcze – oraz produkty mleczne, takie jak jogurty, kefiry, sery, śmietana i inne artykuły fermentowane. Większość produktów z nabiałem można spożywać samodzielnie albo wykorzystać jako dodatek do różnych potraw, zarówno na śniadania, jak i na obiad czy kolację. Nabiał stosuje się również do sosów i deserów.

Jakie wartości odżywcze ma nabiał?

Trudno całkowicie zrezygnować z laktozy – produkty mleczne można bowiem znaleźć w wielu różnych potrawach. Poza tym mleko i przetwory z mleka są bogate w cenne składniki odżywcze, które są po prostu niezbędne w codziennej diecie każdego człowieka. Nabiał jest źródłem witamin, minerałów, białka, tłuszczu i laktozy.

Reklama

W przypadku kiedy występuje nietolerancja laktozy trzeba zrezygnować z laktozy, ale nie trzeba rezygnować z ulubionych artykułów spożywczych, wystarczy przejść na dietę bez laktozy i wybierać produkty bez laktozy, takie jak:

  • mleko bez laktozy;

  • serek wiejski i twarogowy bez laktozy;

  • jogurty bez laktozy;

  • słodycze bez laktozy;

  • lody bez laktozy;

  • śmietana i bita śmietana bez laktozy.

Co ważne, w sklepach można znaleźć również pieczywo, gotowe dania w słoikach i sosy także bez laktozy.

Laktoza – co to jest?

Czym tak właściwie jest laktoza? To nic innego jak składnik mleka, inaczej cukier mleczny.

Reklama

To właśnie ona sprawia, że mleko pochodzące od krowy ma słodki smak i dodaje nam energii po spożyciu. Laktoza składa się z dwucukrów prostych (glukozy i galaktozy). Laktoza to bardzo istotny element pokarmu – pozwala na szybkie oraz poprawne wchłanianie wapnia. Jednak niektóre osoby jej po prostu nie tolerują i nie trawią jej prawidłowo. W efekcie po spożyciu nabiału osoby zmagające się z nietolerancją laktozy mają problem z wzdęciami, gazami, bólem brzucha, przelewaniem się w jelitach, biegunką oraz złym samopoczuciem. Jednak kiedy spożywamy mleko bez laktozy albo inne produkty bez laktozy nie dostarczamy swojemu organizmowi odpowiedniej ilości wapnia – z tego powodu należy uzupełnić go w inny sposób, poprzez dodanie innych składników do codziennej diety, takich jak np. płatki owsiane, nasiona, soja, orzechy, szpinak, fasola czy kapusta włoska.

Produkty bez laktozy sklep

Produkty bez laktozy można znaleźć w zarówno w sklepach stacjonarnych, jak i internetowych ze zdrową żywnością. Coraz więcej miejsc zapewnia nie tylko kilka półek, ale i całe działy z takim asortymentem. W takim miejscu jak sklep ze zdrową żywnością Organic24.pl można zaopatrzyć się w najróżniejsze artykuły spożywcze pozbawione laktozy – mleko, napoje roślinne, masło, desery, słodycze, sosy czy dania gotowe. Nietolerancja laktozy nie musi mieć wpływu na nawyki żywieniowe – wystarczy wybrać odpowiedni artykuł, aby przyrządzić ulubione desery czy zjeść płatki śniadaniowe.   

Reklama
Artykuł sponsorowany
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama