Najłatwiejsze ciasto z jabłkami - ciasto i surowe jabłka w tortownicy przed wstawieniem do piekarnika
Pixabay.com

Najłatwiejsze ciasto z jabłkami. Bez miksowania, zagniatani i ubijania!

To ciasto z jabłkami jest pyszne i po prostu nie może się nie udać. Aby je przygotować, nie trzeba ubijać piany, ani zarabiać ciasta na stolnicy. Nawet nie trzeba używać miksera — wystarczą miska, łyżka i tortownica lub silikonowa foremka. Oto przepis na najłatwiejsze ciasto z jabłkami, który zostanie z Wami na dłużej.
Reklama

Składniki na najłatwiejsze ciasto z jabłkami

  • 4 jabłka

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • ¾ szklanki drobnego cukru

  • ½ szklanki oleju rzepakowego

  • 2 jajka

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • ½ łyżeczki esencji waniliowej

  • cukier puder do posypania

Obieranie jabłek na szarlotkę
Canva.com

Jak upiec najłatwiejsze ciasto z jabłkami?

  1. Jabłka na jabłecznik myjemy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy je na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i przekrawamy na ósemki lub podłużne plasterki. 

  2. Suche składniki wsypujemy do miski — mieszamy przesianą mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia.

  3. Do tej samej miski wbijamy 2 całe jajka i dolewamy olej oraz esencję waniliową.

  4. Wszystko krótko mieszamy, tylko tyle, aby składniki się połączyły.

  5. Tortownicę smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wylewamy ciasto, a na wierzchu układamy plasterki jabłek.

  6. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 35 minut, do tak zwanego “suchego patyczka”.

  7. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem i podajemy jak szarlotkę. Przepyszne jest z lodami i bitą śmietaną. 

Najłatwiejsze ciasto w świecie

Przepis na to ciasto znany jest z popularnej piosenki dla dzieci, która w latach 80. ubiegłego wieku była radiowym przebojem. W przepisie z piosenki na “Najłatwiejsze ciasto w świecie” główną rolę grają śliwki, ale tak naprawdę możemy zastąpić je dowolnymi owocami sezonowymi — jabłkami, gruszkami, morelami, brzoskwiniami lub rabarbarem. Możemy także mieszać owoce. Takie ciasto to świetny pomysł na wykorzystanie resztek owoców, które akurat zostały nam na paterze. Możemy także eksperymentować ze słodkimi przyprawami i do ciasta dodać odrobinę cynamonu, otartą skórkę z pomarańczy lub z cytryny. To ciasto jest pyszne i po prostu nie może się nie udać. 

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama