Najłatwiejsze ciasto z jabłkami. Bez miksowania, zagniatani i ubijania!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na najłatwiejsze ciasto z jabłkami
4 jabłka
1 szklanka mąki pszennej
¾ szklanki drobnego cukru
½ szklanki oleju rzepakowego
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki esencji waniliowej
cukier puder do posypania
Jak upiec najłatwiejsze ciasto z jabłkami?
Jabłka na jabłecznik myjemy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy je na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i przekrawamy na ósemki lub podłużne plasterki.
Suche składniki wsypujemy do miski — mieszamy przesianą mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia.
Do tej samej miski wbijamy 2 całe jajka i dolewamy olej oraz esencję waniliową.
Wszystko krótko mieszamy, tylko tyle, aby składniki się połączyły.
Tortownicę smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wylewamy ciasto, a na wierzchu układamy plasterki jabłek.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 35 minut, do tak zwanego “suchego patyczka”.
Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem i podajemy jak szarlotkę. Przepyszne jest z lodami i bitą śmietaną.
Najłatwiejsze ciasto w świecie
Przepis na to ciasto znany jest z popularnej piosenki dla dzieci, która w latach 80. ubiegłego wieku była radiowym przebojem. W przepisie z piosenki na “Najłatwiejsze ciasto w świecie” główną rolę grają śliwki, ale tak naprawdę możemy zastąpić je dowolnymi owocami sezonowymi — jabłkami, gruszkami, morelami, brzoskwiniami lub rabarbarem. Możemy także mieszać owoce. Takie ciasto to świetny pomysł na wykorzystanie resztek owoców, które akurat zostały nam na paterze. Możemy także eksperymentować ze słodkimi przyprawami i do ciasta dodać odrobinę cynamonu, otartą skórkę z pomarańczy lub z cytryny. To ciasto jest pyszne i po prostu nie może się nie udać.