canva.com
Nalewka z aronii - przepis babci
Do przeczytania w ok. 1 min.
Szukasz najlepszego przepisu na nalewkę z aronii? Przetestowaliśmy wiele propozycji i przedstawiamy Ci przepis, który z pewnością Cię nie zawiedzie! To tradycyjna i sprawdzona receptura babci, która z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom nalewek i domowych przetworów.
Reklama
Nalewka z aronii - składniki:
- 1 kg aronii
- 1 średnia cytryna
- 1/2 kg cukru
- 0,5 litra spirytusu 96%
- 1 szklanka wody (250 ml)
Zobacz także
Przygotowanie
- Owoce aronii dokładnie myjemy, osuszamy i wkładamy do zamrażarki na 24 godziny.
- Następnie rozbijamy mrożoną aronię na mniejsze kawałki.
- Do dużego garnka wkładamy aronię i liście wiśni, a następnie dodajemy szklankę wody.
- Całość gotujemy na małym ogniu przez 30 minut.
- Po tym czasie przecedzamy sok przez sitko, a pozostałe owoce przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
- Do uzyskanego soku dodajemy sok z cytryny oraz cukier i dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy przetarte owoce.
- Całość zalewamy spirytusem i mieszamy.
- Nalewkę przekładamy do butelek i odstawiamy w ciemne miejsce na około 6 tygodni.
canva.com
Wskazówki babci
- Do przepisu możesz dodać kilka goździków lub cynamonu, aby nadać nalewce jeszcze lepszy smak.
- Jeśli nie lubisz kwaśnej nalewki, możesz dodać więcej cukru, jednak pamiętaj, że wtedy nalewka będzie bardziej kaloryczna.
Tak przygotujesz najlepszą nalewkę z aronii według tradycyjnego przepisu babci. Wystarczy kilka prostych kroków i trochę cierpliwości, aby cieszyć się smakiem tego wyjątkowego napoju.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Czytaj więcej
Nalewka z aronii - przepis babci Irenki
Czy słyszałaś już o nalewce z aronii? To wyjątkowy trunek, który nie tylko świetnie smakuje, ale także ma wiele prozdrowotnych właściwości. Przedstawiamy najlepszy przepis na nalewkę z aronii babci, który zawsze wychodzi idealnie. Dowiedz się jak przygotować aroniówkę, by była pyszna i zdrowa!
Sałatka jarzynowa babci: Przepis na idealną sałatkę!
Jeśli lubisz klasyczne polskie smaki, to na pewno wiesz, że sałatka jarzynowa babci to jedna z najbardziej popularnych przekąsek na rodzinnych spotkaniach. Ta pyszna sałatka, którą przygotowywały nasze babcie, składa się z ugotowanych z jarzyn: ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera oraz dodatku jajek na twardo, ogórka kiszonego i pora. Wszystko to scala majonez, a całość smakuje wyjątkowo i zawsze przypomina nam o tych chwilach spędzonych z rodziną przy stole.
Syrop z kwiatów czarnego bzu: Przepis babci Irki
Jeśli szukasz prostego i smacznego sposobu na wykorzystanie kwiatów czarnego bzu, to ten syrop z pewnością przypadnie Ci do gustu. Jest to wspaniały sposób na ożywienie herbaty, dodanie smaku do koktajli lub użycie jako słodzik do porannych płatków z mlekiem. Poniżej znajdziesz prosty przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu, który z pewnością stanie się ulubionym dodatkiem do Twojego menu.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl