Nalewka z aronii
canva.com

Nalewka z aronii - przepis babci

Szukasz najlepszego przepisu na nalewkę z aronii? Przetestowaliśmy wiele propozycji i przedstawiamy Ci przepis, który z pewnością Cię nie zawiedzie! To tradycyjna i sprawdzona receptura babci, która z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom nalewek i domowych przetworów.
Reklama

Nalewka z aronii - składniki:

  • 1 kg aronii
  • 1 średnia cytryna
  • 1/2 kg cukru
  • 0,5 litra spirytusu 96%
  • 1 szklanka wody (250 ml)

Przygotowanie

  1. Owoce aronii dokładnie myjemy, osuszamy i wkładamy do zamrażarki na 24 godziny.
  2. Następnie rozbijamy mrożoną aronię na mniejsze kawałki.
  3. Do dużego garnka wkładamy aronię i liście wiśni, a następnie dodajemy szklankę wody.
  4. Całość gotujemy na małym ogniu przez 30 minut.
  5. Po tym czasie przecedzamy sok przez sitko, a pozostałe owoce przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
  6. Do uzyskanego soku dodajemy sok z cytryny oraz cukier i dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy przetarte owoce.
  7. Całość zalewamy spirytusem i mieszamy.
  8. Nalewkę przekładamy do butelek i odstawiamy w ciemne miejsce na około 6 tygodni.
Nalewka z aronii
canva.com

Wskazówki babci

  • Do przepisu możesz dodać kilka goździków lub cynamonu, aby nadać nalewce jeszcze lepszy smak.
  • Jeśli nie lubisz kwaśnej nalewki, możesz dodać więcej cukru, jednak pamiętaj, że wtedy nalewka będzie bardziej kaloryczna.

Tak przygotujesz najlepszą nalewkę z aronii według tradycyjnego przepisu babci. Wystarczy kilka prostych kroków i trochę cierpliwości, aby cieszyć się smakiem tego wyjątkowego napoju.

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama