Omlet ze szparagami na patelni
Canva.com

Obłędny omlet ze szparagami. Podawaj go z tym sosem!

Zdradzamy przepis na pyszny omlet z sosem z nutą musztardy dijon. Sezonowe szparagi zyskają kolejne, kulinarne podanie!
Reklama

Składniki na omlet ze szparagami

  • 4-5 szparagów (świeżych i chrupiących)
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Oliwa z oliwek lub masło klarowane do smażenia

Składniki na sos

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka miodu
  • Sok z połowy cytryny
  • Sól i pieprz do smaku
  • Posiekane zioła (np. szczypiorek lub natka pietruszki) do dekoracji

Jak zrobić pyszny omlet?

  1. Przede wszystkim należy przygotować szparagi. Obierz je, usuń włókna z dolnej części łodygi i pokrój na kawałki o długości około 3-4 cm.
  2. Rozgrzej niewielką ilość oliwy z oliwek lub masła klarowanego na patelni na średnim ogniu. Dodaj pokrojone szparagi i smaż przez około 5-7 minut, aż staną się delikatne i lekko zrumienione.
  3. W misce roztrzep jajka z mlekiem. Dodaj szczyptę soli i pieprzu, a następnie ubij wszystko widelcem lub trzepaczką, aż składniki się połączą.
  4. Na tej samej patelni, na której smażyłeś szparagi, rozgrzej kolejną porcję oliwy lub masła. Następnie wlej przygotowaną masę jajeczną na patelnię i rozprowadź ją równomiernie.
  5. Kiedy spód omletu zacznie się ścinać, równomiernie rozłóż smażone wcześniej szparagi na powierzchni omletu. Delikatnie dociskaj szparagi, aby się lekko wgłębiały w masę jajeczną.
  6. Przykryj patelnię pokrywką i kontynuuj smażenie omletu przez około 2-3 minuty, aż jajka całkowicie się zetną i będą puszyste w środku.

Jak zrobić sos?

W małej misce wymieszaj jogurt naturalny, musztardę Dijon, miód i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama