Schab w ziołach
Canva.com

Oto przepis na czosnkowy schab z ziołami. Jaki jest sekret smaku?

Schab czosnkowy posmakuje każdemu amatorowi pieczonych mięs - czosnek sprawia, że mięso jest bardzo aromatyczne, a sposób jego pieczenia dodatkowo sprawi, że mięso będzie kruche i delikatne.
Reklama

Przyrządzane w domu mięsa i wędliny to często podstawa naszej codziennej diety. Lubimy je jeść zarówno na ciepło, na obiad i kolację, ale też na zimno jako dodatek do kanapek lub część talerza z przekąskami. Wędliny kupowane w sklepach lub paczkowane różnią się jednak smakiem od tych przygotowywanych własnoręcznie. Podobnie jest z mięsami i warto także pamiętać, że przyrządzając je samodzielnie, mamy pewność, że będą zdrowe i smaczne, bez szkodliwych konserwantów czy sztucznych barwników.

Jaki jest sekret pysznego schabu?

Schab warto kupić w sprawdzonym sklepie, gdy jest bardzo tani, mógł być wcześniej "odświeżany" dlatego nie powinniśmy na nim oszczędzać. W przeciwnym razie może wpłynąć negatywnie na smak całej potrawy lub w ogóle się nie udać. Dobry schab powinien mieć ładny, różowy kolor i nie zawierać zbyt dużo przerostów czy żyłek. Powinien też być pozbawiony wody, gdyż jej zawartość może wskazywać na to, że mięso nie nadaje się już do spożycia.

Reklama

Składniki na pyszny schab

Do przygotowania sześciu porcji schabu będą nam potrzebne: półtora kilograma schabu, pęczek tymianku, gałązka rozmarynu, cztery ząbki czosnku, cztery łyżki startego parmezanu, sok z połówki cytryny, pięć łyżek oleju, szklanka bulionu warzywnego, sól, pieprz oraz ostra papryka w proszku.

Przepis na pieczony schab czosnkowy

Schab w ziołach
Canva.com
  1. Zaczynamy od przygotowania ziół i warzyw: igiełki rozmarynu oraz listki tymianku odrywamy od gałązek i drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z trzema łyżkami oleju, parmezanem oraz rozmarynem i tymiankiem.
  2. Schab nacinamy głęboko wzdłuż i w powstałe nacięcie wkładamy otrzymaną pastę czosnkowo-ziołową. Mięso obwiązujemy sznurkiem, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą, pieprzem i ostrą papryką, nacieramy dwiema łyżkami oleju.
  3. Mięso układamy w brytfance i podlewamy bulionem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez półtorej godziny, podczas pieczenia polewamy sosem powstałym na dnie brytfanki. Smacznego!
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama