Pieczarki portobello
Canva.com

Pieczarki portobello po grecku. Sekret tkwi w dobrych składnikach [PRZEPIS]

Chociaż pieczarki kojarzymy przede wszystkim z małymi grzybami używanymi najczęściej do zapiekanek lub farszu, to jednak szczególnie warto przyjrzeć się gatunkowi portobello - to pieczarki sporego rozmiaru, o wyjątkowym smaku i aromacie. Przygotujemy je na wiele sposobów, tym najpopularniejszym jest podanie pieczarek z różnorodnymi rodzajami farszu.
Reklama

W pieczarkach portobello przyrządzonych na sposób grecki główną rolę odgrywać będą ser feta i oliwki, a więc podstawowe składniki wykorzystywane w kuchni państwa ze stolicą w Atenach. Dodatkowo wykorzystamy białe wino, anchois oraz suszone pomidory. Takie połączenie zapewni nam niezwykłe wrażenia smakowe i wydobędzie pełnię smaku zarówno z dużych pieczarek, jak i pozostałych produktów.

Składniki na pieczarki po grecku

Pieczarki portobello
Canva.com

Do przygotowania czterech porcji tego dania wykorzystamy: dwanaście pieczarek portobello, 300 ml białego wytrawnego wina, dwanaście czarnych oliwek, sześć filetów anchois, 200 g sera feta, trzy suszone pomidory z oleju, dużą cebulę, dwa ząbki czosnku, sześć łyżek oliwy, łyżkę soku z cytryny, dwie łyżki posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz.

Reklama

Przepis na pieczarki portobello

  1. Pieczarki oczyszczamy, obcinamy nóżki i kroimy w drobną kostkę. Kapelusze skrapiamy sokiem z cytryny. Oliwki, anchois i suszone pomidory siekamy, cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, fetę kruszymy.
  2. Cebulę i czosnek szklimy na patelni rozgrzanej czterema łyżkami oliwy. Dodajemy pokrojone nóżki pieczarek, całość przesmażamy. Dodajemy oliwki, anchois i pomidory. Smażymy przez trzy minuty, co jakiś czas mieszając. Przekładamy do miski i mieszamy z pokruszoną fetą i łyżką natki pietruszki, doprawiamy solą oraz pieprzem.
  3. Nadzieniem napełniamy kapelusze pieczarek i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Na dno formy wlewamy wino, grzyby skrapiamy oliwą. Naczynie przykrywamy folią aluminiową. Pieczarki zapiekamy przez kwadrans w 180 stopniach C, zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez pięć minut. Gotowe posypujemy natką pietruszki. Smacznego!
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama