Pieczarki portobello po grecku. Sekret tkwi w dobrych składnikach [PRZEPIS]
Do przeczytania w ok. 2 min.
W pieczarkach portobello przyrządzonych na sposób grecki główną rolę odgrywać będą ser feta i oliwki, a więc podstawowe składniki wykorzystywane w kuchni państwa ze stolicą w Atenach. Dodatkowo wykorzystamy białe wino, anchois oraz suszone pomidory. Takie połączenie zapewni nam niezwykłe wrażenia smakowe i wydobędzie pełnię smaku zarówno z dużych pieczarek, jak i pozostałych produktów.
Składniki na pieczarki po grecku
Do przygotowania czterech porcji tego dania wykorzystamy: dwanaście pieczarek portobello, 300 ml białego wytrawnego wina, dwanaście czarnych oliwek, sześć filetów anchois, 200 g sera feta, trzy suszone pomidory z oleju, dużą cebulę, dwa ząbki czosnku, sześć łyżek oliwy, łyżkę soku z cytryny, dwie łyżki posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz.
Przepis na pieczarki portobello
- Pieczarki oczyszczamy, obcinamy nóżki i kroimy w drobną kostkę. Kapelusze skrapiamy sokiem z cytryny. Oliwki, anchois i suszone pomidory siekamy, cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, fetę kruszymy.
- Cebulę i czosnek szklimy na patelni rozgrzanej czterema łyżkami oliwy. Dodajemy pokrojone nóżki pieczarek, całość przesmażamy. Dodajemy oliwki, anchois i pomidory. Smażymy przez trzy minuty, co jakiś czas mieszając. Przekładamy do miski i mieszamy z pokruszoną fetą i łyżką natki pietruszki, doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Nadzieniem napełniamy kapelusze pieczarek i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Na dno formy wlewamy wino, grzyby skrapiamy oliwą. Naczynie przykrywamy folią aluminiową. Pieczarki zapiekamy przez kwadrans w 180 stopniach C, zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez pięć minut. Gotowe posypujemy natką pietruszki. Smacznego!