canva.com
Polędwiczki w sosie pieczarkowym jak marzenie!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Polędwiczki wieprzowe to doskonały wybór na obiad, a jeśli podamy je w pysznym sosie pieczarkowym, na pewno zrobią wrażenie na naszych gościach. Poniżej przedstawiamy przepis na polędwiczki w sosie pieczarkowym, a także kilka porad, jak je najlepiej podać.
Reklama
Przepis na polędwiczki w sosie pieczarkowym
Składniki:
- 4 polędwiczki wieprzowe
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 300 g pieczarek
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka bulionu
- 1/2 szklanki śmietany
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Polędwiczki oczyść z błon i pokrój na kawałki o grubości około 2 cm.
- Cebulę i czosnek posiekaj drobno.
- Pieczarki oczyść i pokrój w plastry.
- Na patelni rozgrzej masło i podsmaż polędwiczki z każdej strony na złoty kolor. Wyjmij z patelni i odłóż na bok.
- Do tej samej patelni dodaj cebulę i czosnek i smaż przez około 2 minuty.
- Dodaj pieczarki i smaż przez kolejne 5 minut.
- Dodaj mąkę i mieszaj przez 1 minutę.
- Wlej bulion i śmietanę i gotuj na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.
- Dodaj polędwiczki do sosu i gotuj przez kilka minut, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
- Przed podaniem dopraw solą i pieprzem do smaku.
canva.com
Jak podawać polędwiczki w sosie pieczarkowym?
Polędwiczki w sosie pieczarkowym najlepiej podawać z dodatkiem ziemniaków lub kaszy oraz surówki z marchewki i selera. Można również dodać do nich duszone warzywa, takie jak marchewka, pietruszka czy zielona fasolka.
Reklama
Porady na temat przygotowania polędwiczek w sosie pieczarkowym
- Przed smażeniem polędwiczek dobrze jest je oprószyć solą i pieprzem, aby mięso było bardziej aromatyczne.
- Jeśli sos jest zbyt gęsty, można dodać trochę bulionu lub wody, aby go rozcieńczyć.
- Polędwiczki można również upiec w piekarniku zamiast smażyć na patelni.
- Jeśli chcemy, aby polędwiczki były bardziej chrupiące, można je obtoczyć w mące przed smażeniem.
canva.com
Polędwiczki rozpływające się w ustach
Polędwiczki w sosie pieczarkowym to pyszne danie, które z pewnością zrobi wrażenie na naszych gościach. Przygotowanie go jest proste, a smak z pewnością wynagrodzi nam cały trud. Pamiętajmy, aby podawać polędwiczki z dodatkiem ziemniaków lub kaszy oraz surówki z marchewki i selera, a także stosować porady, aby danie było jeszcze smaczniejsze.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Czytaj więcej
Karkówka z pieczarkami i cebulą : Doskonała!
Są potrawy, które kojarzą się z domowym, ciepłym obiadem. Jednym z takich dań jest karkówka z pieczarkami i cebulą. To połączenie mięsa, warzyw i przypraw sprawia, że danie to zawsze smakuje wyjątkowo. W tym artykule przedstawimy przepis na karkówkę z pieczarkami i cebulą oraz podpowiemy, jak podawać to danie i jakie porady warto wziąć pod uwagę podczas jego przygotowania.
Schab gotowany - hit!
Schab gotowany to jedno z najprostszych i najsmaczniejszych dań mięsnych. Można go podawać na ciepło, na zimno, jako danie główne lub dodatek do sałatek i kanapek. W tym artykule przedstawimy przepis na schab gotowany oraz kilka porad, jak go podawać.
Pizza - bez wyrastania w ekspresowym tempie!
Czy wiesz, że można przygotować pyszną pizzę bez konieczności oczekiwania na wyrastanie ciasta? Tak, to możliwe! W tym artykule przedstawimy Ci przepis na pizzę bez wyrastania, a także podpowiemy, jak ją podawać i udzielimy kilku porad.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl