Polędwiczka wieprzowa
Canva.com

Polędwiczki wieprzowe zanurzone w tym sosie smakują wybornie. Ekspresowy przepis

Polędwiczki wieprzowe połączone z sosem z zielonego pieprzu na białym winie to nie tylko eksplozja smaków, ale również możliwość stworzenia unikatowej potrawy z łatwo dostępnych składników. Zachwycają smakoszy, a jednocześnie są bardzo łatwe do przygotowania. Jak zrobić cztery porcje? Poniżej umieszczam listę składników i sposób przygotowania krok po kroku.
Reklama

Składniki na pyszne polędwiczki wieprzowe w sosie

  • 1 kg polędwiczki wieprzowej
  • 1 szklanka śmietany 22%
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki marynowanego pieprzu zielonego
  • Pół szklanki białego wina wytrawnego (świetnie sprawdzi się riesling)
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania polędwiczek w sosie

  1. Polędwiczki dokładnie umyj, osusz i wytnij wszystkie kawałki tłuszczu. Mięso pokrój na plastry o grubości 2 centymetrów i delikatnie rozgnieć palcami na desce. Jest ono na tyle delikatne, że nie ma sensu go rozbijać.
  2. Przygotowane kotleciki oprósz solą i pieprzem z dwóch stron, a następnie odłóż na bok.
  3. Szalotkę obierz i posiekaj w drobną kosteczkę, a następnie zeszklij na patelni z użyciem masła. Po paru minutach dodaj wino i mieszaj całość, aż alkohol wyparuje.
  4. Dodaj do sosu pieprz marynowany i śmietanę, a także odrobinę mielonego pieprzu i soli. Całość mieszaj co jakiś czas, a w międzyczasie rozgrzej oliwę na patelni i usmaż na niej kotleciki z polędwiczki. Każdy z nich powinien być smażony około 2,5 minuty z każdej strony.
  5. Polędwiczki serwuj na talerzu, a następnie polej je sosem pieprzowym. Można je serwować z warzywami na parze, sałatkami lub ryżem.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama