Zapiekanka z młodej kapusty - pomysł na szybki obiad
Canva.com

Zapiekanka z młodej kapusty i ziemniaków

Młoda kapusta i młode ziemniaki tak wyjątkowo smakują tylko o tej porze roku. Dlatego właśnie teraz warto przygotować z nich wiele pysznych potraw. Jedną z nich jest zapiekanka — proste i szybkie danie, które możemy podać na obiad lub ciepłą kolację. Oto przepis na zapiekankę z młodej kapusty i ziemniaków z dodatkiem aromatycznego koperku i pomidorów!
Reklama

Składniki na zapiekankę z młodej kapusty i ziemniaków

  • 1 mała główka młodej kapusty

  • 200 g młodej marchewki

  • 10 młodych ziemniaków

  • 2 cebule

  • ½  szklanki bulionu warzywnego

  • ½  szklanki passaty pomidorowej

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • 250 g sera żółtego

  • 200 g kiełbasy lub boczku (opcjonalnie)

  • 2 łyżki posiekanej natki koperku

  • słodka papryka, sól i pieprz do smaku

  • pomidorki koktajlowe do dekoracji

Jak zrobić zapiekankę z młodej kapusty?

  1. Młode ziemniaki dokładnie szorujemy i w osolonej wodzie gotujemy je razem ze skórką. Zostawiamy, aby lekko wystygły, a następnie kroimy w plasterki.

  2. Kapustę oczyszczamy z zewnętrznych liści i szatkujemy na mandolinie lub kroimy nożem w bardzo cienkie paseczki.

  3. Cebule kroimy w piórka lub drobną kostkę.

  4. Olej rzepakowy rozgrzewamy w rondlu. Wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy, aż będzie szklista

  5. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy do cebuli.

  6. Do podsmażonej cebuli z marchewką dodajemy pokrojoną kapustę i lekko ją solimy. Ponownie wszystko smażymy, aż kapusta będzie miękka. Wsypujemy posiekany koperek i wszystko mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.

  7. Jeżeli do zapiekanki chcemy dodać kiełbasę lub boczek, wędlinę kroimy w kostkę i rumienimy na osobnej patelni, a następnie dorzucamy do podduszonej kapusty.

  8. Naczynie żaroodporne, w którym będziemy zapiekać kapustę, smarujemy masłem.

  9. Na spodzie układamy ziemniaki pokrojone w plasterki. A na nich uduszoną kapustę z marchewką i wędliną

  10. Bulion warzywny mieszamy z passatą pomidorową i zalewamy składniki zapiekanki.

  11. Wierzch posypujemy startym żółtym serem.

  12. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 25 minut pod przykryciem. Następnie zdejmujemy nakrycie i włączamy opcję grilla lub termoobieg. Podpiekamy zapiekankę jeszcze 3 minuty, aby ser stał się złoty.

  13. Podajemy z pomidorkami koktajlowymi i świeżym koperkiem

Taka zapiekanka z wiosennych warzyw to świetny pomysł na szybki obiad z niczego. Tym bardziej że wiele składników możemy zastąpić resztkami z lodówki. Np. passatę pomidorową zastąpimy rozgotowanymi pomidorami, a ser żółty serkiem topionym rozpuszczonym w ciepłym mleku. Smacznego!

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama