Chleb domowy w połowie owinięty serwetką. na blacie rozrzucone ząbki czosnku i nóż
canva.com

Przepis na chleb naszych babć: Najlepszy!

Jeśli chcesz upiec pyszny chleb w domu, który smakuje jak ten naszych babć, to jesteś we właściwym miejscu. Oto przepis na chleb naszych babć, który z powodzeniem możesz wypróbować w swojej kuchni.
Reklama

Przepis na chleb naszych babć

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 10 g suchych drożdży
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 600 ml wody

Przygotowanie chleba naszych babć krok po kroku:

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól i cukier.
  2. Dodaj drożdże i wodę. Wymieszaj składniki, aż powstanie gładkie ciasto.
  3. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na około godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  4. Przełóż ciasto na stolnicę i ugnieć przez około 10 minut.
  5. Wstaw ciasto do natłuszczonej formy i odstaw na około 30 minut, aż ponownie podwoi swoją objętość.
  6. Włóż formę z ciastem do nagrzanego do 220°C piekarnika i piecz przez 30-35 minut.
  7. Po upieczeniu wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed pokrojeniem.
Świeży bochenek chleba z odkrawaną piętką
canva.com

Jak przechowywać chleb, aby dłużej był świeży?

Chleb najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu. Jeśli chcesz, aby chleb dłużej zachował świeżość, możesz przechowywać go w zamrażarce.

Pamiętaj, że chleb lubi oddychać, więc nie trzymaj go w foliowym woreczku dłużej niż jeden-dwa dni. Opakowanie takie ogranicza dostęp powietrza i przyspiesza rozwój pleśni.

Czy można dodać do chleba naszych babć nasiona i przyprawy?

Oczywiście, że tak! Możesz dodać do chleba naszych babć ulubione nasiona i przyprawy, takie jak:

Reklama
  • mieszankę nasion słonecznika i dyni
  • sezam
  • oregano
  • czosnek

Jak upiec chleb bez formy?

Jeśli nie masz formy do chleba, możesz upiec chleb na blasze lub w żeliwnym garnku z pokrywką. Wystarczy posmarować blaszkę lub dno garnka olejem, wysypać mąką i włożyć ciasto. Piecz chleb w piekarniku nagrzanym do 220°C przez 30-35 minut.

Trzy bochenki chleba obok siebie oparte o ścianę
canva.com

Jak wykorzystać resztki chleba?

Jeśli zostanie ci resztki chleba, nie wyrzucaj ich! Możesz zrobić z nich pyszne przekąski, takie jak:

Reklama
  • grzanki z czosnkiem
  • chipsy chlebowe
  • grillowana kanapka z serem i szynką
  • pieczone krakersy

Chleb jak z dzieciństwa

Chleb naszych babć to przepis na domowy chleb, który smakuje wyjątkowo i pachnie nostalgicznie. Z naszym przepisem z powodzeniem możesz upiec pyszny chleb w swojej kuchni.

Pamiętaj, aby chleb przechowywać w suchym miejscu i nie trzymać go w foliowym woreczku, aby zachował świeżość na dłużej.

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama