Portugalskie puszyste naleśniki z dynią z cynamonem i imbirem
Pixabay.com

Puszyste naleśniki pachnące imbirem i cynamonem! Idealne na halloweenowe śniadanie!

Te puszyste naleśniki z dyni są prawdziwym kulinarnym cudem! Dzięki nim każde śniadanie będzie chwilą pachnącej rozkoszy. Połączenie dyni z cynamonem i imbirem to coś fenomenalnego. Słodkie, pachnące, rozgrzewające i piękne! Naleśniki idealne na Halloween…
Reklama

Składniki na puszyste naleśniki z dynią, pachnące imbirem i cynamonem

  • 250 g purée z dyni

  • 260 g mąki pszennej

  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 50 g brązowego cukru

  • 2 jajka

  • 350 ml mleka 

  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu

  • ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru

  • 50 g roztopionego masła

Puszyste naleśniki z cynamonem i imbirem z dodatkiem puree z pieczonej dyni
Canva.com

Jak przygotować naleśniki z dynią, cynamonem i imbirem?

  1. W misce mieszamy sypkie składniki naleśników. Mieszamy przesianą mąkę, cynamon, imbir, proszek do pieczenia i cukier.

  2. W oddzielnym naczyniu łączymy składniki płynne, czyli purée z dyni, mleko i jajka. Mieszamy.

  3. Łączymy suche składniki z płynnymi. Mieszamy, aż powstanie gładkie ciasto. Na końcu cienką strużką wlewamy roztopione masło i jeszcze raz mieszamy.

  4. Rozgrzewamy nieprzywierającą patelnię. Możemy wlać kropelkę oleju rzepakowego lub położyć odrobinę masła. 

  5. Naleśniki smażymy na gorącej patelni. Wylewamy porcję ciasta i smażymy z obydwu stron, aż będzie złote. 

Naleśniki podajemy tak, jak lubimy najbardziej — z syropek klonowym, bitą śmietaną, sosem czekoladowym lub ze świeżymi owocami i cukrem pudrem. Są po prostu cudownie pyszne i momentalnie znikają z talerza :)

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama