Puszyste naleśniki pachnące imbirem i cynamonem! Idealne na halloweenowe śniadanie!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki na puszyste naleśniki z dynią, pachnące imbirem i cynamonem
250 g purée z dyni
260 g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g brązowego cukru
2 jajka
350 ml mleka
½ łyżeczki mielonego cynamonu
½ łyżeczki sproszkowanego imbiru
50 g roztopionego masła
Jak przygotować naleśniki z dynią, cynamonem i imbirem?
W misce mieszamy sypkie składniki naleśników. Mieszamy przesianą mąkę, cynamon, imbir, proszek do pieczenia i cukier.
W oddzielnym naczyniu łączymy składniki płynne, czyli purée z dyni, mleko i jajka. Mieszamy.
Łączymy suche składniki z płynnymi. Mieszamy, aż powstanie gładkie ciasto. Na końcu cienką strużką wlewamy roztopione masło i jeszcze raz mieszamy.
Rozgrzewamy nieprzywierającą patelnię. Możemy wlać kropelkę oleju rzepakowego lub położyć odrobinę masła.
Naleśniki smażymy na gorącej patelni. Wylewamy porcję ciasta i smażymy z obydwu stron, aż będzie złote.
Naleśniki podajemy tak, jak lubimy najbardziej — z syropek klonowym, bitą śmietaną, sosem czekoladowym lub ze świeżymi owocami i cukrem pudrem. Są po prostu cudownie pyszne i momentalnie znikają z talerza :)