Włoska saltimbocca
Canva.com

To włoskie danie wcale nie musi być z delikatnej cielęciny. Uczta smaków!

Saltimbocca to pyszne, włoskie danie, które standardowo przygotowywane jest ze sznycli cielęcych. W naszej wersji będziemy rozkoszować się smakiem kurczaka z szałwią i sosem winno-maślanym.
Reklama

Składniki na drobiową saltimboccę

Do przygotowania drobiowej saltimbocci potrzebujemy:

  • 1 pierś z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • listki szałwii
  • 40 g szybki parmeńskiej
  • 1/4 szklanki wina białego
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1/2 szklanki rosołu
  • 100 g pomidorków
  • cytryna (kilka plasterków)

Jak zrobić pyszną saltimboccę z kurczaka?

Włoska saltimbocca
Canva.com
  1. Kurczaka kroimy na cienkie filety i rozbijamy tłuczkiem.
  2. Doprawiamy mięso solą, pieprzem oraz oliwą.
  3. Całość marynujemy.
  4. Filety wykładamy na wierzchu szałwią.
  5. Przykrywamy szynką parmeńską.
  6. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy oliwę i wykładamy filety z kurczaka szałwią na dół.
  7. Filety smażymy przez 3 minuty na każdej stronie.
  8. Mięso odkładamy na talerz i przykrywamy folią.
  9. Na patelnię wlewamy wino, dodajemy miód i gotujemy.
  10. Dodajemy do sosu pomidorki, masło i wszystko zagotowujemy.
  11. Mięso polewamy sosem z wina i masła. Skrapiamy cytryną i podajemy z ryżem.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama