Canva.com
To włoskie danie wcale nie musi być z delikatnej cielęciny. Uczta smaków!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Saltimbocca to pyszne, włoskie danie, które standardowo przygotowywane jest ze sznycli cielęcych. W naszej wersji będziemy rozkoszować się smakiem kurczaka z szałwią i sosem winno-maślanym.
Reklama
Składniki na drobiową saltimboccę
Do przygotowania drobiowej saltimbocci potrzebujemy:
- 1 pierś z kurczaka
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- masło
- listki szałwii
- 40 g szybki parmeńskiej
- 1/4 szklanki wina białego
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1/2 szklanki rosołu
- 100 g pomidorków
- cytryna (kilka plasterków)
Zobacz także
Jak zrobić pyszną saltimboccę z kurczaka?
Canva.com
- Kurczaka kroimy na cienkie filety i rozbijamy tłuczkiem.
- Doprawiamy mięso solą, pieprzem oraz oliwą.
- Całość marynujemy.
- Filety wykładamy na wierzchu szałwią.
- Przykrywamy szynką parmeńską.
- Rozgrzewamy patelnię, dodajemy oliwę i wykładamy filety z kurczaka szałwią na dół.
- Filety smażymy przez 3 minuty na każdej stronie.
- Mięso odkładamy na talerz i przykrywamy folią.
- Na patelnię wlewamy wino, dodajemy miód i gotujemy.
- Dodajemy do sosu pomidorki, masło i wszystko zagotowujemy.
- Mięso polewamy sosem z wina i masła. Skrapiamy cytryną i podajemy z ryżem.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Kurczak duszony: Zdrowa kuchnia prosto z serca!
Kurczak duszony to jedno z najsmaczniejszych dań, które można przygotować w domu. Jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnego smażonego kurczaka, ponieważ duszenie pozwala zachować wilgoć i delikatność mięsa. W tym artykule przedstawiamy przepis na kurczaka duszonego, podpowiadamy jak go podawać oraz udzielamy kilku porad, które pomogą Ci osiągnąć doskonały efekt.
Souvlaki z kurczaka - smak Grecji w Twojej kuchni
Souvlaki z kurczaka to popularne danie kuchni greckiej, które skradło serca wielu smakoszy na całym świecie. To proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne danie, które możemy podać jako główne danie lub na grillowanych pitych. W tym artykule podzielimy się przepisem na souvlaki z kurczaka oraz podpowiemy, jak podawać to pyszne danie.
Z czym podać kurczaka?
Podanie odpowiedniego dodatku do kurczaka może sprawić, że danie nabierze zupełnie nowego smaku i charakteru. Wybór odpowiednich składników może zależeć od preferencji smakowych i sezonowych dostępności. Oto kilka pomysłów na to, z czym podać kurczaka, które z pewnością zadowolą Twoje podniebienie.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl