Risotto z krewetkami na drewnianym, prostokątnym talerzu
canva.com

Risotto z krewetkami jak z najlepszej restauracji!

Jeśli szukasz przepisu na wyjątkowe danie, które zasmakuje zarówno Tobie, jak i Twoim bliskim, spróbuj przygotować risotto z krewetkami. To wykwintne danie, które zachwyca swoim bogatym smakiem i aromatem. Risotto z krewetkami to połączenie włoskiego ryżu arborio z krewetkami, cebulą, czosnkiem, winem białym i aromatycznymi ziołami.
Reklama

Risotto z krewetkami: przepis na sukces!

Składniki

  • 400 g krewetek
  • 2 szklanki ryżu do risotto (arborio)
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki masła
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Krewetki umyj, osusz i obierz z pancerza. Obraną cebulę i czosnek posiekaj drobno.
  2. Na głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Smaż cebulę i czosnek, aż będą miękkie i szkliste.
  3. Dodaj ryż i smaż przez kilka minut, aż zacznie nabierać złocistego koloru. Podlej winem i gotuj, aż wchłonie całe wino.
  4. Dodaj do ryżu 1/2 szklanki bulionu warzywnego i gotuj, aż wchłonie cały bulion. Powtarzaj ten proces, aż ryż będzie miękki i ugotowany.
  5. W innym garnku podgrzej 2 łyżki masła. Smaż krewetki przez kilka minut, aż będą złote i miękkie.
  6. Do gotowego ryżu dodaj pozostałe 2 łyżki masła i 2 łyżki tartego parmezanu. Dokładnie wymieszaj.
  7. Dodaj krewetki do ryżu i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Risotto z krewetkami na białym ozdobnym talerzu. Nad talerzem uniesiony widelec z porcją rosotta
canva.com

Eleganckie danie na co dzień i od święta

Risotto z krewetkami to wyjątkowe danie, które zasmakuje każdemu. To połączenie aromatycznego włoskiego ryżu z krewetkami, cebulą, czosnkiem i winem białym, które z pewnością zadowoli Twoje podniebienie. Przygotowanie risotto z krewetkami nie jest trudne, a efekt końcowy na pewno Cię zadowoli.

Reklama

Danie to możesz podać na specjalne okazje, jak również na co dzień, by urozmaicić swoje menu. Koniecznie spróbuj!

Podczas przygotowywania risotto z krewetkami warto pamiętać o kilku ważnych wskazówkach. Po pierwsze, ryż do risotto powinien być dobrej jakości, najlepiej arborio. Po drugie, krewetki powinny być świeże lub mrożone, ale zawsze obrane z pancerzy. Po trzecie, w trakcie gotowania ryżu należy go stale mieszać, by zapobiec przywieraniu do dna garnka.

Zapraszamy do spróbowania przepisu na risotto z krewetkami i cieszenia się wyjątkowym smakiem tego włoskiego dania.

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama