Tarta z czerwonej kapusty na desce
Canva.com

Oto przepis na tartę z czerwonej kapusty. Nie dość, że smaczna, to zdrowa

Tarta z czerwonej kapusty to doskonała potrawa, której nie mogą się oprzeć również zwolennicy mięsa. Wegetariańskie danie w takim wydaniu z pewnością przypadnie Ci do gustu i być może stanie się Twoim popisowym pomysłem na pyszny sycący obiad dla całej rodziny. Od czego zacząć?
Reklama

Niezbędne składniki na tartę z kapusty czerwonej

  • 200g mąki z ciecierzycy
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 100g prosa
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 80ml mleka

Nadzienie:

  • Ćwiartka czerwonej kapusty
  • 2 jabłka
  • 50g płatków migdałowych
  • 50g rodzynek
  • 200ml mleka migdałowego
  • 4 jajka
  • 200ml jogurtu
  • 4 łyżki oliwy
  • sól i pieprz

Jak przygotować tartę z czerwonej kapusty?

Tarta z czerwonej kapusty na stole
Canva.com
  1. Szatkujemy kapustę i drobno siekamy natkę pietruszki. Następnie obieramy jabłka i kroimy w niewielką kosteczkę. Do jogurtu dodajemy rodzynki, 4 jajka oraz migdały.
  2. Płuczemy ziarna prosa. Zalewamy 80ml wody i 80ml mleka. Gotujemy w garnku aż do uzyskania miękkości ziaren. Po ostudzeniu dodajemy jajko oraz mąkę z ciecierzycy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy również natkę pietruszki.
  3. Tak przygotowane ciasto wykładamy na formie pokrytej papierem do pieczenia.
  4. Podsmażamy kapustę z jabłkami. Do kapusty dodajemy rodzynki oraz migdały. Dokładnie mieszamy i przekładamy do formy na tartę. Całość zalewamy mieszanką jogurtu z jajkami.
  5. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Nasza tarta powinna piec się przez ok. 35 minut.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama