Steki z kalafiora
Canva.com

Obłędnie smaczne steki z kalafiora. #Fit obiad o orzechowym smaku

Wielu z nas pamięta kalafiora z dzieciństwa - prosto z wody, wrzący i parujący, okraszony zasmażką. Współcześnie kalafior znalazł szersze zastosowanie w kuchni i cieszy się dużym uznaniem nawet w programach kulinarnych typu Masterchef. Mianowicie chodzi o prosty przepis na steki z kalafiora o delikatnym, orzechowym smaku i chrupiącej strukturze. Palce lizać!
Reklama

Popularne warzywo przygotowane z zasmażką z bułki tartej powoli przechodzi do lamusa i jego miejsce zastępują nowe, ciekawe pomysły na szybki obiad. Kalafiora możemy smażyć, piec, grillować. Dziś przygotujemy aromatyczne steki z kalafiora, które z pewnością zachwycą waszych gości.

Dlaczego warto jeść kalafiora?

Steki z kalafiora
Canva.com

Kalafior jest źródłem wielu cennych witamin oraz składników odżywczych, m.in. witaminy z grupy A, B, C oraz K.

Reklama

To warzywo jest polecane szczególnie osobom, które mają problemy z cukrzycą - ma niski indeks glikemiczny i nie wpływa na wzrost cukru we krwi Warto również wiedzieć, że kalafior pomoże nam w codziennej diecie i walce o szczupłą sylwetkę. 100 g kalafiora to zaledwie 23 kalorie.

Prosty przepis na pyszne steki z kalafiora

Steki z kalafiora
Canva.com
Reklama

Do przygotowania pysznego steka z kalafiora na obiad potrzebujemy zaledwie kilku prostych i tanich składników:

  • 1 duży kalafior
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju
  • szczypta soli oraz cukru
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza. Naszego kalafiora rozkrawamy na 4 duże steki. Smarujemy je oliwą lub olejem, oprószamy solą i kładziemy na rozgrzanej patelni, np. grillowej. Kalafiorowe steki smażymy przez 3 minuty na każdej stronie. Dodajemy granulowany czosnek oraz paprykę w proszku.

W następnym etapie wstawiamy steki do piekarnika, np. w naczyniu żaroodpornym lub z całą patelnią i pieczemy przez 15 minut. Resztki kalafiora możemy wykorzystać na aksamitny krem kalafiorowy lub zupę z białych warzyw.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama