Obłędnie smaczne steki z kalafiora. #Fit obiad o orzechowym smaku
Do przeczytania w ok. 2 min.
Popularne warzywo przygotowane z zasmażką z bułki tartej powoli przechodzi do lamusa i jego miejsce zastępują nowe, ciekawe pomysły na szybki obiad. Kalafiora możemy smażyć, piec, grillować. Dziś przygotujemy aromatyczne steki z kalafiora, które z pewnością zachwycą waszych gości.
Dlaczego warto jeść kalafiora?
Kalafior jest źródłem wielu cennych witamin oraz składników odżywczych, m.in. witaminy z grupy A, B, C oraz K.
To warzywo jest polecane szczególnie osobom, które mają problemy z cukrzycą - ma niski indeks glikemiczny i nie wpływa na wzrost cukru we krwi Warto również wiedzieć, że kalafior pomoże nam w codziennej diecie i walce o szczupłą sylwetkę. 100 g kalafiora to zaledwie 23 kalorie.
Prosty przepis na pyszne steki z kalafiora
Do przygotowania pysznego steka z kalafiora na obiad potrzebujemy zaledwie kilku prostych i tanich składników:
- 1 duży kalafior
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju
- szczypta soli oraz cukru
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza. Naszego kalafiora rozkrawamy na 4 duże steki. Smarujemy je oliwą lub olejem, oprószamy solą i kładziemy na rozgrzanej patelni, np. grillowej. Kalafiorowe steki smażymy przez 3 minuty na każdej stronie. Dodajemy granulowany czosnek oraz paprykę w proszku.
W następnym etapie wstawiamy steki do piekarnika, np. w naczyniu żaroodpornym lub z całą patelnią i pieczemy przez 15 minut. Resztki kalafiora możemy wykorzystać na aksamitny krem kalafiorowy lub zupę z białych warzyw.