Sałatka z kukurydzą, wędzonym kurczakiem i jajkiem podana w brązowej miseczce
Canva.com

Sałatka z kukurydzą, kurczakiem i jajkiem. Pomysł na weekendowe śniadanie

Uwielbiamy sałatki, szczególnie takie, które możemy podać jako samodzielny posiłek. Jedną z nich jest sałatka z kukurydzą, wędzonym kurczakiem i jajkiem. Doprawiona musztardą, majonezem i pachnąca pietruszką sprawdzi się jako pyszne śniadanie lub danie na lekką kolację.
Reklama

Przepis na sałatkę z kukurydzą, wędzonym kurczakiem i jajkiem

Przygotowanie tej sałatki jest naprawdę proste. Wędzony kurczak, kukurydza, trochę konserwowego groszku i jajka na twardo - wystarczy kilka składników, a otrzymujemy pyszne i sycące danie, które posmakuje dorosłym i dzieciom. Taka sałatka pasuje nie tylko na śniadanie, ale także możemy zaserwować ją na kolację oraz w czasie rodzinnej imprezy lub spotkania z przyjaciółmi. Sałatkę podajemy ze świeżym pieczywem lub czosnkowymi bagietkami. Świetnie prezentuje się na liściach zielonej sałaty. Oto lista produktów, potrzebnych do zrobienia naszej sałatki.

Składniki na sałatkę - wędzony kurczak, kukurydza z puszki i jajka na twardo
Canva.com

Składniki na sałatkę z kukurydzą i kurczakiem

  • 1 wędzona pierś kurczaka

  • 1 puszka słodkiej kukurydzy

  • ½ puszki zielonego groszku konserwowego

  • 2 jajka na twardo

  • 1 łyżka majonezu lub 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

  • 1 łyżka musztardy

  • sok z ½ cytryny

  • sól, pieprz, cukier do smaku

  • natka pietruszki do dekoracji

Jak zrobić sałatkę z kurczakiem i kukurydzą?

  1. Gotujemy jajka na twardo, studzimy je i obieramy ze skorupek. Kroimy w kostkę wielkości ziaren kukurydzy.

  2. Kukurydzę i groszek przekładamy na sitko i zostawiamy do odsączenia.

  3. Wędzonego kurczaka kroimy w kostkę lub w paseczki.

  4. Wszystkie składniki - kurczaka, kukurydzę, groszek oraz posiekane jajka - przekładamy do miski. Delikatnie solimy i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.

  5. Przygotowujemy sos do połączenia sałatki. W kubku mieszamy majonez, musztardę i sok z cytryny. Majonez możemy zastąpić 3 łyżkami oliwy z oliwek. Doprawiamy solą i cukrem.

  6. Sałatkę polewamy przygotowanym sosem i mieszamy. Przed podaniem dekorujemy świeżą natką pietruszki.

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama