Sałatka z kurczakiem, selerem i żurawiną. Prosty przepis na Wielkanoc
Do przeczytania w ok. 2 min.
Sałatka z selerem, kurczakiem i żurawiną nie tylko dobrze smakuje, ale także jest bogata w liczne witaminy, minerały i składniki odżywcze. Seler jest naturalnym źródłem witaminy A, kwasu foliowego oraz potasu. Jest także bogaty w błonnik, magnez, fosfor oraz wapń. Owoce żurawiny natomiast są pełne karotenu, potasu, sodu oraz selenu. Warto często dodawać do swoich posiłków jagody suszone, jak i świeże, by zyskać odporność organizmu na długie lata.
Oczywiście mięso z kurczaka również jest bardzo ważne w naszej diecie, ponieważ zawiera duże ilości białka.
W te święta wykorzystamy przepis tradycyjny na sałatkę gyros oraz sałatkę pełną witamin.
Składniki na wielkanocną sałatkę z kurczakiem
Do przygotowania aromatycznej sałatki potrzebujemy kilku prostych składników:
- 2 filety z kurczaka
- 2 selery naciowe
- 2 szklanki suszonej żurawiny
- pęczek szczypiorku
- 8 łyżek majonezu
- 6 łyżek jogurtu gęstego
- 2 łyżki musztardy
- sól i pieprz do smaku
- przyprawa do kurczaka
- olej
Jak zrobić sałatkę à la gyros?
Przygotowanie sałatki jest bardzo proste. Na początku myjemy selera, kroimy go w małe kosteczki i przekładamy do miski.
Nie zapominajmy o tym, by o posolić. Następnie kroimy filety z kurczaka w drobną kostkę i smażymy je na oleju wraz ze szczyptą przyprawy do kurczaka. Odstawiamy kurczaka na kilka minut aż do wystygnięcia.
Mięso z kurczaka wrzucamy do miski z selerem, dosypujemy suszoną żurawinę oraz drobno posiekany szczypiorek. Do sałatki dodajemy majonez, musztardę oraz jogurt. Wszystko doprawiamy solą oraz pieprzem.