sos teriyaki
canva.com

Sos teriyaki - prosty przepis na smak Azji w Twojej kuchni

Sos teriyaki to popularny dodatek do potraw azjatyckich, w szczególności japońskich. W sklepach spożywczych możemy znaleźć jego gotowe wersje, ale warto spróbować przygotować go samodzielnie w domu. Dzięki temu będziemy mieli pewność co do użytych składników, a także jego smaku i konsystencji.
Reklama

Czym jest sos teriyaki?

Sos teriyaki to popularny, słodko-słony sos, który w japońskiej kuchni używany jest jako marynata, polewa lub dip. Składa się z kilku składników, takich jak sos sojowy, cukier, miod, mirin (słodkie wino ryżowe). Czasem dodaje się do niego czosnek, imbir lub inne przyprawy.

Jak zrobić domowy sos teriyaki?

Przedstawiamy kilka sprawdzonych przepisów na domowy sos teriyaki.

Przepis 1: Sos teriyaki wg Karola Okrasy

Potrzebne składniki:

  • 150 ml sosu sojowego
  • 50 ml miodu
  • 50 ml mirinu (słodkie wino ryżowe)
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki mieszamy w misce.
  2. Gotowym sosem marynujemy mięso, ryby lub warzywa na około 30 minut przed przygotowaniem potrawy.
Sos teriyaki
canva.com

Przepis 2: Sos teriyaki wg BBC Good Food

Reklama

Potrzebne składniki:

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki mieszamy w misce.
  2. W rondelku na średnim ogniu zagotowujemy mieszankę, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu przez około 5 minut, aż sos zgęstnieje.
  3. Studzimy sos przed podaniem.

Przepis 3: Sos teriyaki wg All Recipes

Potrzebne składniki:

  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej

Sposób przygotowania:

Reklama
  1. Wszystkie składniki mieszamy w rondelku.
  2. Gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje (ok. 5-7 minut).
  3. Studzimy sos przed podaniem.
Sos teriyaki
canva.com

Jak używać sosu teriyaki?

Sos teriyaki jest uniwersalnym dodatkiem do potraw azjatyckich, w szczególności do mięs, ryb, warzyw i makaronów. Można go używać jako marynaty lub polewy, a także jako dip do sushi lub innych przekąsek. Sos teriyaki można też dodać do zupy lub sałatki, aby nadać im orientalny smak.

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama