Canva.com
Takiej białej kiełbasy jeszcze nie jadłaś. Zanurz ją w tej marynacie i zobacz, co się stanie
Do przeczytania w ok. 1 min.
Biała kiełbasa wielu z nas kojarzy się ze świętami wielkanocnymi i nie tylko. Najczęściej jest jedzona po usmażeniu, gotowaniu lub upieczeniu. Warto jednak czasem zrezygnować z tradycyjnych smaków na rzecz innowacji, które mogą skraść serca prawdziwym smakoszom. Jak przygotować 2 porcje kiełbasy z aromatycznym ciemnym sosem?
Reklama
Składniki na białą kiełbasę moczoną w ciemnym piwie
- 4 surowe kiełbasy białe
- 3 łyżki miodu
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 3/4 szklanki ciemnego piwa (idealny w tym wypadku jest Porter Bałtycki)
Sposób przygotowania pysznej kiełbasy marynowanej w piwie
- Kiełbasy nacinamy z dwóch stron. Rozgrzewamy 2 łyżki masła na patelni i smażymy je z dwóch stron. Kiedy nabiorą nieco koloru, smarujemy je z dwóch storn miodem i smażymy dalej.
- W międzyczasie w rondelku topimy 2 łyżki masła i dodajemy mąkę, tworząc lekko rumianą zasmażkę. Kiedy zrobi się złocista, dodajemy przecier pomidorowy i całość dokładnie mieszamy. Dodajemy sól i pieprz.
- Następnie dodajemy do sosu pół szklanki ciemnego piwa oraz powidła i całość mieszamy dokładnie trzepaczką aż zgęstnieje. Resztę piwa wlewamy na patelnię z kiełbaskami i pozwalamy mu całkowicie wyparować.
- Kiełbaski na talerzach polewamy sosem. Można serwować je z chlebem lub ziemniakami.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Czytaj więcej
Kiełbasa biała przepis dziadka Staszka: Najlepsza!
Kiełbasa biała to jedna z najbardziej rozpoznawalnych kiełbas w Polsce, która cieszy się popularnością szczególnie w okresie Wielkanocy. Warto jednak pamiętać, że kiełbasa biała to nie tylko potrawa świąteczna, ale również idealna propozycja na codzienne danie mięsne.
Biała kiełbasa w śmietanowym sosie na Wielkanoc. Dodaj ten pikantny składnik, smak Cię zachwyci
Pyszna biała kiełbasa doskonale smakuje z chrzanem, dlatego do sosu śmietanowego dodajmy chrzan. To sekretny składnik, który poprawi smak.
Biała kiełbasa przepis Magdy Gessler: Smak, który zdobył Polskę!
Przedstawiamy przepis na białą kiełbasę według Magdy Gessler. Dowiedz się, jak przygotować ją krok po kroku, jakie składniki są niezbędne oraz jakie wskazówki i triki warto zastosować, aby osiągnąć najlepszy smak.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl