Biała kiełbasa z grilla
Canva.com

Takiej białej kiełbasy jeszcze nie jadłaś. Zanurz ją w tej marynacie i zobacz, co się stanie

Biała kiełbasa wielu z nas kojarzy się ze świętami wielkanocnymi i nie tylko. Najczęściej jest jedzona po usmażeniu, gotowaniu lub upieczeniu. Warto jednak czasem zrezygnować z tradycyjnych smaków na rzecz innowacji, które mogą skraść serca prawdziwym smakoszom. Jak przygotować 2 porcje kiełbasy z aromatycznym ciemnym sosem?
Reklama

Składniki na białą kiełbasę moczoną w ciemnym piwie

  • 4 surowe kiełbasy białe
  • 3 łyżki miodu
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 3/4 szklanki ciemnego piwa (idealny w tym wypadku jest Porter Bałtycki)

Sposób przygotowania pysznej kiełbasy marynowanej w piwie

  1. Kiełbasy nacinamy z dwóch stron. Rozgrzewamy 2 łyżki masła na patelni i smażymy je z dwóch stron. Kiedy nabiorą nieco koloru, smarujemy je z dwóch storn miodem i smażymy dalej.
  2. W międzyczasie w rondelku topimy 2 łyżki masła i dodajemy mąkę, tworząc lekko rumianą zasmażkę. Kiedy zrobi się złocista, dodajemy przecier pomidorowy i całość dokładnie mieszamy. Dodajemy sól i pieprz.
  3. Następnie dodajemy do sosu pół szklanki ciemnego piwa oraz powidła i całość mieszamy dokładnie trzepaczką aż zgęstnieje. Resztę piwa wlewamy na patelnię z kiełbaskami i pozwalamy mu całkowicie wyparować.
  4. Kiełbaski na talerzach polewamy sosem. Można serwować je z chlebem lub ziemniakami.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama