Biała kiełbasa z grilla
Canva.com

Biała kiełbasa z grilla po bawarsku - idealna na szybki obiad na świeżym powietrzu

Białe kiełbaski z grilla w piwnej marynacie to doskonała propozycja na szybki obiad na świeżym powietrzu. Jesteśmy przekonani, że taka wersja spodoba się szczególnie panom, którzy są miłośnikami napoju z chmielem. Delikatny posmak piwa nadaje charakterystycznego smaku i aromatu białym kiełbaskom.
Reklama

Biała kiełbasa nieodzownie kojarzy nam się z wielkanocnym śniadaniem. W trakcie wakacyjnego grilla również ta odmiana znajdzie miłośników. Dziś przygotujemy wspólnie białą kiełbasę po bawarsku, czyli w aromatycznej marynacie piwnej.

Jaką kiełbasę wybrać na grilla?

Biała kiełbasa z grilla
Canva.com

Biała kiełbasa z grilla jest z mięsa wieprzowa, dlatego, jeśli kupujecie ją w supermarkecie, to ważne, aby wybierać jak najbardziej szare mięso. Im bardziej czerwone kiełbaski, tym większa szansa, że były one wcześniej peklowane, co ma znaczny wpływ na ich smak.

Reklama

Biała kiełbasa wybitnie pasuje na ruszt, bowiem jej charakterystyczny czosnkowy aromat przenika także do innych mięs z grilla. Możecie kupić ją w wersji surowej oraz parzonej.

Aby biała kiełbasa stała się bardziej soczysta możemy za pomocą strzykawki wypełnić ją, np. sokiem jabłkowym. Jeśli będziemy chcieli w ten sposób wzbogacić jej smak, to nie róbmy nacięć na skórce kiełbasy.

Reklama

Kiełbasę możemy przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym. Na 1 kg mięsa stosujemy proporcje - 15 g soli, 10 g czosnku oraz 5 g pieprzu.

Prosty przepis na grillowane białe kiełbaski po bawarsku

Biała kiełbasa z grilla
Canva.com

Do przygotowania pysznej kiełbaski w bawarskiej marynacie potrzebujemy:

  • 10 białych kiełbas parzonych
  • szklanka jasnego piwa
  • główka czosnku
  • pół łyżeczki majeranku
  • pół łyżeczki papryki słodkiej

Przygotowanie marynaty zaczynamy od wymieszania piwa z czosnkiem, majerankiem oraz papryką. Kiełbaski nacinamy i moczymy w piwnej substancji. Całość odstawiamy na 4 godziny do lodówki. Zamarynowane, białe kiełbasy grillujemy przez 25 minut. Możemy je podawać z ciepłym pieczywem, sosem czosnkowym oraz sałatką ze świeżych pomidorów.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama