Tarta wytrawna z cebulą i boczkiem pokrojona w kwadratowe kawałki na drewnianej desce
canva.com

Tarta wytrawna z cebulą i boczkiem: Najlepsza!

Jeśli szukasz przepisu na pyszną tartę wytrawną, to trafiłaś we właściwe miejsce. Tarta to danie, które zawsze robi wrażenie na gościach. Można ją podać na różne okazje - od uroczystych obiadów po kameralne spotkania ze znajomymi. W tym artykule podpowiemy Ci, jak przygotować idealną tartę wytrawną, jak ją podawać oraz udzielimy kilku praktycznych porad.
Reklama

Jak przygotować tartę wytrawną? Przepis krok po kroku

Przepis na tartę wytrawną jest prosty, ale wymaga trochę pracy. Poniżej przedstawiamy krok po kroku, jak przygotować idealną tartę wytrawną.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • sól
  • pieprz
  • 2 cebule
  • 200 g boczku
  • 4 jajka
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 150 g sera żółtego
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto: wymieszaj mąkę, sól i pieprz. Dodaj pokrojone w kostkę masło i zagnieć ciasto. Dodaj żółtko i wodę, zagnieć ponownie. Ciasto zawijaj w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.
  2. W międzyczasie przygotuj farsz: cebulę pokrój w piórka, boczek pokrój w paseczki. Smaż na patelni, aż boczek będzie chrupiący, a cebula zmięknie. Odstaw na bok.
  3. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. Przełóż do formy do tarty i wyrównaj brzegi. Wierzch ciasta nakłuj widelcem.
  4. Wymieszaj jajka z kremówką, dodaj starty ser. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj z boczkiem i cebulą. Przełóż farsz na ciasto.
  5. Piecz tartę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut, aż farsz będzie ścięty i lekko zrumieniony.
  6. Posyp tartę posiekaną natką pietruszki i podawaj na ciepło.
Tarta wytrawna z cebulą i boczkiem pokrojona w kwadratowe kawałki na talerzu
canva.com

Jak podawać tartę wytrawną?

Reklama

Tartę wytrawną można podawać na ciepło lub na zimno, w zależności od preferencji. Najlepiej smakuje jednak na ciepło, gdyż wtedy farsz jest bardziej kremowy. Można ją podać jako danie główne lub przystawkę. Doskonale smakuje z sałatką z pomidorów lub zieloną sałatą.

Porady na temat przygotowania tarty wytrawnej

Aby Twoja tarta wytrawna była idealna, zastosuj się do poniższych porad:

  • Przed podaniem tarty, pozostaw ją na kilka minut w formie, aby lepiej się "ustawiła".
  • Jeśli nie masz formy do tarty, możesz użyć zwykłej blaszki. Wystarczy, że ją dobrze wysmarujesz masłem, aby ciasto się nie przypaliło.
  • Jeśli nie masz czasu na przygotowanie ciasta, możesz kupić gotowe ciasto francuskie w sklepie. Wystarczy, że ułożysz je w formie i przejdziesz do przygotowania farszu.
  • Do farszu możesz dodać ulubione warzywa, takie jak papryka czy cukinia. Dzięki temu tarta będzie bardziej sycąca i zdrowsza.

Tarta dobra na każdą okazję

Przygotowanie pysznej tarty wytrawnej nie jest trudne, wymaga jednak trochę pracy i cierpliwości. Pamiętaj, aby zastosować się do porad i przepisu krok po kroku. Podawaj tartę na ciepło lub na zimno, jako danie główne lub przystawkę. Smakuje doskonale z z sałatkami ze świeżych warzyw. Mamy nadzieję, że nasz artykuł pomógł Ci w przygotowaniu idealnej tarty wytrawnej.

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama