Tarta wytrawna z cebulą i boczkiem: Najlepsza!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jak przygotować tartę wytrawną? Przepis krok po kroku
Przepis na tartę wytrawną jest prosty, ale wymaga trochę pracy. Poniżej przedstawiamy krok po kroku, jak przygotować idealną tartę wytrawną.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 1/4 szklanki zimnej wody
- sól
- pieprz
- 2 cebule
- 200 g boczku
- 4 jajka
- 200 ml śmietany kremówki
- 150 g sera żółtego
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- Przygotuj ciasto: wymieszaj mąkę, sól i pieprz. Dodaj pokrojone w kostkę masło i zagnieć ciasto. Dodaj żółtko i wodę, zagnieć ponownie. Ciasto zawijaj w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.
- W międzyczasie przygotuj farsz: cebulę pokrój w piórka, boczek pokrój w paseczki. Smaż na patelni, aż boczek będzie chrupiący, a cebula zmięknie. Odstaw na bok.
- Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. Przełóż do formy do tarty i wyrównaj brzegi. Wierzch ciasta nakłuj widelcem.
- Wymieszaj jajka z kremówką, dodaj starty ser. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj z boczkiem i cebulą. Przełóż farsz na ciasto.
- Piecz tartę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut, aż farsz będzie ścięty i lekko zrumieniony.
- Posyp tartę posiekaną natką pietruszki i podawaj na ciepło.
Jak podawać tartę wytrawną?
Tartę wytrawną można podawać na ciepło lub na zimno, w zależności od preferencji. Najlepiej smakuje jednak na ciepło, gdyż wtedy farsz jest bardziej kremowy. Można ją podać jako danie główne lub przystawkę. Doskonale smakuje z sałatką z pomidorów lub zieloną sałatą.
Porady na temat przygotowania tarty wytrawnej
Aby Twoja tarta wytrawna była idealna, zastosuj się do poniższych porad:
- Przed podaniem tarty, pozostaw ją na kilka minut w formie, aby lepiej się "ustawiła".
- Jeśli nie masz formy do tarty, możesz użyć zwykłej blaszki. Wystarczy, że ją dobrze wysmarujesz masłem, aby ciasto się nie przypaliło.
- Jeśli nie masz czasu na przygotowanie ciasta, możesz kupić gotowe ciasto francuskie w sklepie. Wystarczy, że ułożysz je w formie i przejdziesz do przygotowania farszu.
- Do farszu możesz dodać ulubione warzywa, takie jak papryka czy cukinia. Dzięki temu tarta będzie bardziej sycąca i zdrowsza.
Tarta dobra na każdą okazję
Przygotowanie pysznej tarty wytrawnej nie jest trudne, wymaga jednak trochę pracy i cierpliwości. Pamiętaj, aby zastosować się do porad i przepisu krok po kroku. Podawaj tartę na ciepło lub na zimno, jako danie główne lub przystawkę. Smakuje doskonale z z sałatkami ze świeżych warzyw. Mamy nadzieję, że nasz artykuł pomógł Ci w przygotowaniu idealnej tarty wytrawnej.