kawałki brzoskwiń
canva.com

Te owoce pomagają schudnąć. Wciąż jemy ich za mało

Przyzwyczajeni jesteśmy do tego, że to, co najbardziej nam smakuje, niestety zazwyczaj tuczy. Na szczęście, są produkty, które mogą nam smakować i jednocześnie pomagać w odchudzaniu. I ku zdziwieniu niektórych – są to owoce! Dzięki nim możemy wspomóc się w uzyskaniu smukłej i zdrowej sylwetki.
Reklama

Zacznijmy jednak od tego, że wielu specjalistów poleca nam włączenie do swojej diety owoców. Musimy mieć jednak świadomość, że nie wszystkie zdrowe przekąski znacząco przyczyniają się do utraty wagi. Niektóre z nich zawierają węglowodany w takiej ilości, iż nie działa to pozytywnie na uzyskanie wymarzonej sylwetki. Dlatego warto poznać te propozycje, które nie tylko mają niską zawartość węglowodanów, ale jednocześnie posiadają właściwości odchudzające.

Co to za owoce?

Na pierwszym miejscu znalazły się jeżyny. Niestety, spożywamy ich niezwykle mało. A szkoda, ponieważ są one bardzo bogate w przeciwutleniacze. Poza tym posiadają wiele witamin, a w tym: B1, B2, B6, B12. Zawierają w sobie błonnik i witaminę C. I co najważniejsze – 100 gramów jeżyn to jedynie 43 kcal.

Reklama

Nie dziwi zatem fakt, iż są to najlepsze owoce na odchudzanie.

Na drugim miejscu znalazło się awokado.

Zjedzenie jednego owocu dostarcza nam 160 cal. Mimo tego, jego systematyczne jedzenie nie wpływa na naszą wagę. Jego zaletą jest eliminowanie odczucia głodu. Prócz tego pomaga zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób serca.

Trzecie miejsce należy do dobrze nam znanych truskawek.

100 gramów tego owocu to jedynie 34 kcal. Zapobiegają tworzeniu się tkanki tłuszczowej i dodatkowo zawierają sporo żelaza. Jakby tego było mało, posiadają właściwości bakteriobójcze i antynowotworowe. Na czwartym miejscu uplasował się arbuz. W jego 100 gramach jest 30 kcal.

Reklama

Owoc ten jest doskonałym źródłem beta karotenu. Poza tym dobrze wpływa na naszą przemianę materii i chroni nas przed chorobami serca. Na ostatnim, piątym miejscu znalazły się brzoskwinie. Zawierają 43 kcal w 100 gramach. Warto je spożywać ze skórką, ponieważ zawiera ona błonnik. Same owoce pomagają w usuwaniu toksyn z naszego organizmu i polecane są osobom, które cierpią na zaparcia.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama