Jesienna zupa pieczarkowa z grzankami i mozzarellą - przepis

Tę zupę pokochają miłośnicy złotego trunku. Takiej nie jadłaś!

Zupa piwna okaże się rarytasem dla miłośników złotego trunku i nietypowych dań. Można ją przygotować z dostępnych powszechnie składników i niewątpliwie zrobi wrażenie na gościach. Jak ją zrobić? Poniżej znajduje się przepis na 4 porcje.
Reklama

Składniki na zupę piwną

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 6 cienkich plasterków boczku
  • 200ml piwa pszenicznego
  • 250ml bulionu drobiowego
  • 70g masła
  • 20g mąki pszennej
  • 200ml śmietany 12%
  • 150g sera żółtego
  • 2 łyżeczki pieprzu Cayenne
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Sposób przygotowania zupy piwnej

  1. Plasterki boczku ułóż na rozgrzanej patelni i smaż aż powstaną chrupiące chipsy z boczku. Następnie ściągnij go na bok, a na wytopionym tłuszczu podsmaż pokrojony w plasterki czosnek. Kiedy będzie złocisty, można odłożyć go razem z boczkiem.
  2. Kurczaka umyj, osusz i usuń z niego tłuszcz oraz błonki. Pokrój mięso w kostkę i podsmaż na tłuszczu z boczku z dodatkiem masła. Kurczaka również odkładamy na bok.
  3. Roztop w garnku masło, dodaj mąkę i przyprawy. Mieszaj całość, a po chwili dodaj do zasmażki piwo, bulion i śmietanę. Doprowadź zupę do wrzenia i mieszaj.
  4. Dodaj do zupy potarty ser, a następnie boczek i kurczaka. Gotuj przez 15 minut i serwuj na gorąco.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama