Tę zupę pokochają miłośnicy złotego trunku. Takiej nie jadłaś!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Zupa piwna okaże się rarytasem dla miłośników złotego trunku i nietypowych dań. Można ją przygotować z dostępnych powszechnie składników i niewątpliwie zrobi wrażenie na gościach. Jak ją zrobić? Poniżej znajduje się przepis na 4 porcje.
Reklama
Składniki na zupę piwną
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 6 cienkich plasterków boczku
- 200ml piwa pszenicznego
- 250ml bulionu drobiowego
- 70g masła
- 20g mąki pszennej
- 200ml śmietany 12%
- 150g sera żółtego
- 2 łyżeczki pieprzu Cayenne
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Sposób przygotowania zupy piwnej
- Plasterki boczku ułóż na rozgrzanej patelni i smaż aż powstaną chrupiące chipsy z boczku. Następnie ściągnij go na bok, a na wytopionym tłuszczu podsmaż pokrojony w plasterki czosnek. Kiedy będzie złocisty, można odłożyć go razem z boczkiem.
- Kurczaka umyj, osusz i usuń z niego tłuszcz oraz błonki. Pokrój mięso w kostkę i podsmaż na tłuszczu z boczku z dodatkiem masła. Kurczaka również odkładamy na bok.
- Roztop w garnku masło, dodaj mąkę i przyprawy. Mieszaj całość, a po chwili dodaj do zasmażki piwo, bulion i śmietanę. Doprowadź zupę do wrzenia i mieszaj.
- Dodaj do zupy potarty ser, a następnie boczek i kurczaka. Gotuj przez 15 minut i serwuj na gorąco.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jak zrobić kluski kładzione?
Kluski kładzione to pyszne i pożywne danie, które może stanowić doskonały dodatek do innych dań lub być spożywane samodzielnie. Zarówno dorośli, jak i dzieci uwielbiają smak tych puszystych klusek. Jeśli zastanawiasz się, jak przygotować kluski kładzione łyżką, podpowiadamy Ci prosty przepis!
Zupa rybna z karpia: Jak ją przygotować?
Święta Bożego Narodzenia to czas, który kojarzy nam się z rodziną, tradycją i pysznym jedzeniem. Jednym z najbardziej kultowych dań wigilijnych jest zupa rybna z karpia. Ta aromatyczna i pełna smaku zupa jest nieodłącznym elementem polskiej wigilijnej kolacji. Dziś podzielę się z Wami tradycyjnym przepisem na tę wyjątkową zupę oraz kilkoma poradami, jak ją podać i przygotować.
Domowy rosół z kury - przepis na tradycyjny bulion
Czy jest coś bardziej rozgrzewającego i kojącego niż aromatyczny domowy rosół z kury? Ten tradycyjny polski przepis jest nie tylko pyszny, ale również bogaty w składniki odżywcze i ma wiele właściwości zdrowotnych. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować doskonały rosół z kury, jakie ma korzyści dla zdrowia i jak go podać. Przeczytaj dalej, aby odkryć tajniki tego wyjątkowego dania!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl