Kwaśnica rybna
Canva.com

Tęsknisz za góralską kuchnią? Oto babciny przepis na kwaśnicę na golonce

Kuchnia góralska ma swoich zwolenników, którzy doceniają jej intensywne smaki i nietypowe połączenia. Jednym z flagowych dań kuchni góralskiej jest kwaśnica na golonce. Jak ją przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 5 porcji.
Reklama

Składniki na pyszną kwaśnicę

  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 2 średnie golonki
  • 50 dag karkówki
  • 2 średnie marchewki
  • 2,5 l wody
  • 1 łyżka mielonej papryki słodkiej
  • Sól i pieprz
  • 2 kg ziemniaków

Sposób przygotowania góralskiej kwaśnicy

  1. Kapustę kiszoną przepłucz, pokrój na drobniejsze kawałki i wrzuć do garnka.
  2. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami, a następnie dodaj do kapusty razem z golonką oraz karkówką. Zalej całość wodą, dodaj przyprawy i gotuj na małym gazie aż mięso będzie całkiem miękkie. Warto co jakiś czas wybierać sitkiem zbierające się na powierzchni szumowiny.
  3. W międzyczasie obierz i ugotuj ziemniaki. Warto dodać do nich trochę masła, a wówczas będą miały przyjemniejszy smak.
  4. Wyjmij golonkę z zupy, dopraw pieprzem i solą, a potem zapiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni aż nabierze rumianego koloru.
  5. Kwaśnica powinna być serwowana z ziemniakami i kawałkami mięsa.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama