Wiosenny chłodnik za kilka złotych. Smak podkręci... odrobina zsiadłego mleka
Do przeczytania w ok. 2 min.
Chłodnik to bardzo popularna i tania zupa przyrządzana głównie latem, ale nie tylko. To zupa bardzo obfita i pożywna, gdyż często musiała wystarczyć za pełny obiad. Przygotowywano ją bardzo chętnie ponieważ wszystkim smakowała, zaś niezbędne składniki pochodziły najczęściej z władnych upraw w przydomowym ogródku.
Chłodniki mogą być przygotowywane zarówno z owoców, jak i warzyw: te pierwsze są nieco bardziej słodkie, drugie natomiast jadamy na sposób wytrawny. Do przygotowania tradycyjnego chłodnika wykorzystamy ogórki, rzodkiewki i ziemniaki, a dodatkowo również kefir lub zsiadłe mleko (najlepsze byłoby oczywiście takie świeże i naturalne lecz dziś trudno już takie nabyć chyba, że mieszkamy na wsi). Do posypania wykorzystujemy posiekany koperek lub natkę pietruszki.
Składniki na chłodnik jak za dawnych lat
Do przyrządzenia sześciu porcji będą nam potrzebne: trzy ogórki, cztery ziemniaki, trzy jajka, trzy szklanki kefiru albo zsiadłego mleka, półtorej łyżki posiekanego szczypiorku, pęczek rzodkiewek, natka pietruszki, sok z cytryny, sól, cukier, koperek oraz kwaśna śmietana.
Wykonanie pysznego chłodnika
Przygotowanie chłodnika zaczynamy od połączenia kefiru (zsiadłego mleka) z chłodną, przegotowaną wcześniej wodą w proporcji 2:1.
Schładzamy w lodówce. Jajka gotujemy na twardo, a ziemniaki w mundurkach. Zarówno jajka, jak i ziemniaki obieramy i drobno kroimy. Rzodkiewki, ogórki oraz szczypiorek siekamy. Wszystko dokładnie mieszamy, solimy, doprawiamy odrobiną cukru i zalewamy przygotowanym wcześniej kefirem z wodą. Doprawiamy sokiem z cytryny i kwaśną śmietaną. Zupę podajemy z posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego!