Schab gotowany na drewnianej desce
canva.com

Wybitny schab gotowany do kanapek. Zioła dodadzą mu smaku!

Ten wyjątkowy przepis na schab gotowany do kanapek nada temu mięsu zupełnie nowy wymiar smakowy. Dzięki dodatkowi aromatycznych ziół, schab staje się jeszcze bardziej wyrazisty i smakowity.
Reklama

Składniki:

  • 500 g schabu wieprzowego
  • 2 ząbki czosnku (posiekane)
  • 2 łyżki świeżych ziół (np. rozmaryn, tymianek, oregano - posiekane)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • kromki chleba (do podania)

Przygotowanie:

  1. Na początek przygotuj schab. Jeśli jest konieczne, oczyść go z nadmiaru tłuszczu i błon. Następnie posól i popieprz mięso z obu stron.
  2. W miseczce wymieszaj posiekany czosnek, zioła i oliwę z oliwek. Powstałą mieszanką natrzyj schab z obu stron, starając się równomiernie rozprowadzić zioła.
  3. Przełóż schab do garnka i dodaj tyle wody, aby mięso było niemal całkowicie przykryte.
  4. Zagotuj wodę, a następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj schab pod przykryciem przez około 1,5-2 godziny. Upewnij się, że mięso jest dobrze ugotowane i miękkie.
  5. Gdy schab jest gotowy, wyjmij go z garnka i odstaw do ostygnięcia. Możesz go także zapakować w folię spożywczą i schłodzić w lodówce na kilka godzin lub na noc.
  6. Po schłodzeniu, pokrój schab na cienkie plasterki. Możesz użyć go do przygotowania pysznych kanapek.
  7. Przygotuj kanapki, na które połóż plasterki schabu. Możesz dodać ulubione dodatki, takie jak sałata, plasterki pomidora czy marynowane ogórki.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama