Koktajl z kefiru i kwasu buraczanego w eleganckim kielichu, ozdobiony listkami bazylii
Canva.com

Wytrawny koktajl z kefiru, jabłek i soku z kiszonych buraków - porcja probiotyków na dzień dobry

Probiotyczny koktajl z kefiru, jabłka i soku z kiszonych buraków to doskonały początek dnia. Jest niskokaloryczny, bogaty w witaminy, błonnik oraz dobroczynne bakterie kwasu mlekowego. Szklanka takiego koktajlu to porcja zdrowia na dzień dobry.
Reklama

Dlaczego warto pić koktajl z kefiru, jabłek i soku z kiszonych buraków

Sok z kiszonych buraków, jabłko i kefir to połączenie doskonałe. Te produkty bogate są we wszystko, czego potrzebuje nasz układ pokarmowy do właściwego funkcjonowania. A zdrowy układ pokarmowy wpływa na naszą odporność i ogólne samopoczucie

Kefir i sok z kiszonych buraków to źródło dobroczynnych bakterii, które korzystnie wpływają na mikrobiotę jelitową. Bakterie kwasu mlekowego wspomagają właściwą pracę układu trawiennego i nie dopuszczają do rozwoju chorobotwórczych drobnoustrojów.

Reklama

Natomiast jabłko to źródło wspierającej odporność witaminy C oraz błonnika. Błonnik ma duży wpływ na właściwą pracę jelit i pomaga w oczyszczaniu przewodu pokarmowego z zalegających resztek.

Smoothie z soku z kiszonych buraków, jabłka i kefiry z szklankach
Canva.com

Uzupełnieniem koktajlu jest sok pomidorowy, który obniża poziom cholesterolu, wspomaga trawienie i jest źródłem potasu oraz witamin C, A, B2 i B6. Zawiera także likopen — związek o właściwościach przeciwzapalnych i antynowotworowych. 

Reklama

Wszystkie składniki napoju są niskokaloryczne, dlatego spokojnie mogą pić go osoby na diecie. Taki koktajl to porcja zdrowia na dzień dobry.

Koktajl z kefiru, jabłek i soku z kiszonych buraków — przepis 

  • 2 szklanki kefiru 2%

  • 1 szklanka soku z kiszonych buraków

  • ½ jabłka ze skórką

  • ½ szklanki soku pomidorowego (najlepiej domowego)

  • seler naciowy lub natka pietruszki do dekoracji

Składniki koktajlu blendujemy, przelewamy do szklanek i przed podaniem posypujemy natką pietruszki lub dodajemy łodygę selera naciowego. Taki koktajl możemy także zabrać do pracy i delektować się nim w czasie drugiego śniadania.

Reklama
Źródło: poradnikzdrowie.pl; I. Gumowska: “Czy wiesz, co jesz” Warszawa 1996.
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama