Canva
Znasz ten trik na soczyste udka z piekarnika?
Do przeczytania w ok. 1 min.
Szukasz pomysłu na soczyste udka z piekarnika? Bardzo łatwo je przygotować. Wystarczy jeden, dostępny w każdej kuchni składnik, żeby smakowały obłędnie! Przygotuj idealną marynatę i ciesz się idealnie doprawionym mięsem.
Reklama
Soczyste udka z piekarnika w majonezie
Dzięki temu, że użyjesz majonezu do marynaty, nie będziesz musiał dodawać zbyt dużo innych składników.
Tak przygotowane mięso zachowa swoją soczystość.
Jeśli nie masz majonezu, pamiętaj, żeby do kurczaka obtoczyć w jakimś tłuszczu — na przykład oleju. Pomaga również włożenie warzyw do naczynia, w którym piecze się mięso.
Soczyste udka z piekarnika — składniki na marynatę
- 4 -5 łyżek majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- słodka papryka w proszku
- 0,5 łyżki keczupu
- 0,5 łyżki majeranku
Canva
Składniki na resztę danie
- 8 udek z kurczaka
- 1 cebula
Soczyste udka z piekarnika — przepis
- Udka musisz umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Majonez wymieszaj z solą, pieprzem, słodką papryką, keczupem i majerankiem.
- Czosnku nie obieraj z łupinki, przeciśnij go przez praskę.
- Dodaj czosnek do marynaty.
- Mięso natrzyj dokładnie majonezową marynatą.
- Kurczaki zamknięte w szczelnym pojemniku schowaj do lodówki na 2, maksymalnie 3 godziny.
- Cebulę pokrój w grube piórka.
- Naszykuj naczynie żaroodporne, włóż do niego udka z kurczaka i cebulę, całość powinna być bardzo delikatnie wymieszana.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
- Przykryj kurczaki od góry formą aluminiową (błyszczącą stroną do dołu).
- Piecz 45 minut. Po tym czasie zdejmij folię, włącz termoobieg i piecz jeszcze 10 minut.
- Gotowe!
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Kurczak duszony: Zdrowa kuchnia prosto z serca!
Kurczak duszony to jedno z najsmaczniejszych dań, które można przygotować w domu. Jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnego smażonego kurczaka, ponieważ duszenie pozwala zachować wilgoć i delikatność mięsa. W tym artykule przedstawiamy przepis na kurczaka duszonego, podpowiadamy jak go podawać oraz udzielamy kilku porad, które pomogą Ci osiągnąć doskonały efekt.
Souvlaki z kurczaka - smak Grecji w Twojej kuchni
Souvlaki z kurczaka to popularne danie kuchni greckiej, które skradło serca wielu smakoszy na całym świecie. To proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne danie, które możemy podać jako główne danie lub na grillowanych pitych. W tym artykule podzielimy się przepisem na souvlaki z kurczaka oraz podpowiemy, jak podawać to pyszne danie.
Z czym podać kurczaka?
Podanie odpowiedniego dodatku do kurczaka może sprawić, że danie nabierze zupełnie nowego smaku i charakteru. Wybór odpowiednich składników może zależeć od preferencji smakowych i sezonowych dostępności. Oto kilka pomysłów na to, z czym podać kurczaka, które z pewnością zadowolą Twoje podniebienie.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl