Zupa cebulowa
Canva.com

Zupa serowo-cebulowa. Dodaj odrobinę wina i poczuj smak Francji

Zupa serowo-cebulowa to danie, które przywodzi na myśl ciepłe części Francji. Rozgrzewa, pięknie pachnie i znakomicie smakuje. Jak ją przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 4 porcje.
Reklama

Składniki na zupę serowo-cebulową

  • 1,5l bulionu warzywnego
  • 200ml białego wina wytrawnego
  • 5 cebul
  • 1 ząbek czosnku
  • 10g masła
  • 250g chleba
  • 250g serka topionego śmietankowego
  • 1 ziemniak
  • 2 łyżki oleju
  • Po szczypcie: ostrej papryki, słodkiej papryki, pieprzu białego, majeranku i tymianku
  • Sól i pieprz czarny
  • Natka pietruszki

Sposób przygotowania pysznej zupy serowo-cebulowej

  1. Rozgrzej olej w garnku z grubym dnem. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Smaż ją partiami tak, żeby całość była rumiana.
  2. Ziemniaka i czosnek obierz. Ziemniaka pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj je do garnka z cebulą razem z odrobiną tymianku i parę minut duś. Na koniec dodaj majeranek i ostrą paprykę.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Chleb porwij na nieregularne kawałki, ułóż na blasze z papierem do pieczenia i piecz przez 4 minuty.
  4. Cebulę zalej winem i redukuj aż alkohol odparuje. Dolej bulion i całość gotuj do miękkości warzyw przez jakieś pół godziny. Po tym czasie zmiksuj warzywa na aksamitny krem, dodaj serek topiony i zmiksuj jeszcze raz.
  5. Zupę rozlej do misek, posyp grzankami i posiekaną natką pietruszki.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama