Dwie babki ziemniaczane w srebrnych foremkach na ścierce w kratę biało-czerwoną
canva.com

Babka ziemniaczana: Przepis babci ujawniony!

Czy istnieje coś smaczniejszego niż pyszna, gorąca babka ziemniaczana prosto z piekarnika? Zwłaszcza ta, którą piekła Twoja babcia? Przepisów na to danie jest wiele, ale najlepsze są te, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie
Reklama

Babka ziemniaczana przepis babci

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 200 g wędzonego boczku
  • 200 g kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • duża garść szczypiorku
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • sól, pieprz, cukier i słodka papryka do smaku

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
  2. Kiełbasę i boczek pokrój w kostkę, a cebulę w drobną kostkę.
  3. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż boczek i kiełbasę.
  4. Dodaj do kiełbasy i boczku cebulę i smaż do zeszklenia.
  5. Do startych ziemniaków dodaj podsmażoną cebulę z mięsem, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, mąkę i dokładnie wymieszaj.
  6. Przełóż masę do dobrze wysmarowanej tłuszczem foremki.
  7. Piecz w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około godzinę, aż babka nabierze złocistego koloru.
  8. Podawaj na ciepło z kwaśną śmietaną i posiekanym szczypiorkiem.
Babka ziemniaczana w srebrnej foremce na białym talerzu. Obok leży srebrny widelec
canva.com

Tips and Tricks

  • Do pieczenia babki ziemniaczanej najlepiej używać formy o wymiarach minimum 22/28 cm.
  • Jeśli nie masz w domu wędzonego boczku, zastąp go słoniną lub nie dodawaj go w ogóle, a babka nadal będzie pyszna.
  • Jeśli nie przepadasz za kiełbasą, możesz ją zastąpić np. wędzonym boczkiem lub kawałkami mięsa z indyka.
  • Babkę ziemniaczaną można podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa czy sałatki.
  • Jeśli chcesz, aby babka była bardziej chrupiąca, możesz ją podpiec na złoty kolor na patelni przed umieszczeniem w piekarniku.
  • Do masy ziemniaczanej możesz dodać także drobno posiekane świeże zioła, np. natkę pietruszki czy majeranek.

Dlaczego warto spróbować babki ziemniaczanej według przepisu babci?

Bo to danie jest proste w przygotowaniu, a jego smak rozgrzewa serce. To idealna propozycja na obiad lub kolację dla całej rodziny. Babka ziemniaczana to danie, które zawsze kojarzy się z babcią lub dziadkiem, którzy kochali nas i gotowali dla nas najlepsze dania. Z powodzeniem można ją podać na rodzinnych spotkaniach czy przyjęciach, a jej smak na pewno zostanie zapamiętany.

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama