40 porad aby dieta odchudzająca była skuteczna
Wiele z nas jest na diecie niemal non stop, do tego katujemy się ćwiczeniami. Mimo to ubytek wagi jest nieznaczny lub nie ma go wcale. Co więc robimy źle? Dlaczego nie możemy schudną i wyglądać tak jakbyśmy tego chciały? Prawidłowa dieta odchudzająca wymaga skrupulatnego stosowania się do pewnych zasad. Nie można robić od nich wyjątku, gdyż może to zniweczyć cały nasz trud.
Reklama
Przedstawiamy listę porad dotyczących diet odchudzających, które każda kobieta powinna stosować.
1. Płatki śniadaniowe bez cukru na chudym mleku będą wspaniałą alternatywą dla cięższego śniadania czy kolacji.
2. Zielona herbata może stanowić codzienną chwilę relaksu jak również wspomagać odchudzanie, ponieważ wspiera oczyszczanie organizmu.
3. Pij dużo wody – najlepiej cały czas mieć przy sobie butelkę. Zmniejszysz apetyt na niezaplanowane przekąski i zapobiegniesz odwodnieniu organizmu w upalne dni.
4. Jemy tłuszcz – nie jest to składnik zakazany na diecie, a wręcz przeciwnie, jest potrzebny. Należy jednak mądrze decydować jaki spożywamy. (wskazane są orzechy, masło orzechowe, awokado, oliwa z oliwek oraz niektóre gatunki ryb).
5. W produktach, które spożywamy powinna występować woda bądź błonnik. Jeśli jadasz jajecznicę na śniadanie dodaj do niej owsianki lub przygotuj omlet z dodatkiem szpinaku. Szybciej się najemy i dłużej pozostaniemy syci.
6. Aktywność fizyczna, planowanie, organizacja. Wyjście na basen czy siłownie umieść w kalendarzu, pokaż sama sobie, że jest to równie ważne co jakieś spotkanie czy inne wyjście. Pomoże ci to w zachowaniu regularności ćwiczeń.
7. Jedz niskotłuszczowe produkty mleczne. Są one ważnym elementem diety, nie dość że stanowią idealną przekąskę to dodatkowo w ich składzie znajduje się wapń, który jest niezbędny dla efektywnego odchudzania, co zostało wykazane w badaniach.
8. Błonnik, jest produktem, którego powinno się dostarczać w czasie odchudzania możliwie jak najwięcej. Znajdziemy go w płatkach śniadaniowych, pełnoziarnistym pieczywie, jak również w owocach.
Tych ostatnich lepiej jednak zjadać niewiele ponieważ zawierają również fruktozę zaliczaną do cukrów prostych.
9. Zrezygnuj z kawy ze śmietaną oraz cukrem, zastąp ją zieloną herbatą, która również ma działanie pobudzające, jednak równocześnie oczyszcza organizm i wspomaga odchudzanie.
10. Wybieraj produkty białkowe, gdyż nasz układ trawi je znacznie dłużej dzięki czemu przez większą ilość czasu odczuwamy sytość.
11. Codzienna dieta powinna zawierać poszczególne składniki w proporcjach : 30% białka, 30% tłuszczy, 40% węglowodanów. Taki podział daje znacznie lepsze efekty w odchudzaniu.
12. Gdy nakładasz posiłek na talerz zadbaj aby połowę jego powierzchni zajmowały warzywa. Oprócz tego dobieraj białko oraz skrobię. Dzięki temu twoje dania staną się mniej kaloryczne a jednocześnie bogate w witaminy.
13. Unikaj słodzonych soków i gazowanych napojów. Są twoim wrogiem w walce o szczupłą sylwetkę. Lekkie i zdrowe napoje to przede wszystkim woda, możesz jednak również przygotować niektóre w domu – za pomocą blendera, sokowirówki lub wyciskarki.
14. Kończ posiłek gdy jesteś najedzona a nie gdy talerz zostanie całkowicie opróżniony. Nie musisz zjadać z niego wszystkiego. Sytość możesz odczuć już zdecydowanie wcześniej a zjadanie małych posiłków pozwoli na szybszą utratę wagi.
15. Po zjedzeniu kolacji unikaj wchodzenia do kuchni. Grozi to skuszeniem się na wieczorną przekąskę, która z pewnością odłoży się jako fałdka i zaprzepaści całą pracę nad odchudzaniem.
16.
Nie dla alkoholu. Jest on kaloryczny, a dodatkowo gdy go pijemy spożywamy dodatkowe posiłki w nocy, co jest niezdrowe i powoduje przyrost wagi.
17. Wyrób sobie nawyk żucia gumy po posiłku lub mycia zębów. Świerzy, orzeźwiający smak da sygnał do mózgu że jedzenie się skończyło i zatuszuje ochotę do podjadania.
18. Gotuj większe ilości posiłków, dziel je na porcje i zamrażaj. Jeśli zrobisz to kilka razy będziesz miała przygotowane niewielkie porcje na różne posiłki, urozmaiconych dań. W ten sposób zawsze zjesz zdrowy posiłek, a nie będziesz się narażać na podjadanie czegokolwiek z braku innych możliwości.
19. Warto również spróbować jedzenia drugą ręką lub pałeczkami. Zjedzenie całego posiłku zajmie wówczas znacznie więcej czasu dzięki czemu, będziesz miała okazję poczuć się najedzona. Nie będziesz jeść zbyt dużych porcji lub na zapas.
20. Na przekąski możesz wybierać owoce zamiast słodyczy, również poczujesz się lepiej, a unikniesz wielu niepotrzebnych kalorii. Jeśli jakąś potrawę lub herbatę musisz posłodzić wybierz do tego celu miód zamiast cukru – jest zdrowszy i znacznie mniej tuczący.
21. Dodawaj do dań różne przyprawy, w tym np. zioła lub pieprz Cayenne. Wspomagają one przemianę materii, dzięki czemu odchudzanie będzie znacznie skuteczniejsze.
22. Nie rezygnuj z posiłków. Każdy jest bardzo ważny, powinniśmy raczej zwiększać ich ilość i jednocześnie zmniejszać obfitość zamiast jeść mniej razy w ciągu dnia.
23. Lekki posiłek jedz najpóźniej na godzinę przed snem. Nie stosuj zasady jedzenia do 18. Ma ona zastosowanie jeśli wcześnie kładziemy się spać.
Pory posiłków dostosuj odpowiednio do swojego trybu życia.
24. Wybieraj ciemne, pełnoziarniste pieczywo zamiast białego.
25. We wszystkim ważny jest umiar. Jeśli chcesz zjeść kawałek czekolady możesz to zrobić. Policz jednak ile ma on kalorii i dopasuj ją do swojego dziennego zapotrzebowania, aby nie przekroczyć określonej liczby kalorii w ciągu dnia.
26. Nie jedz Fast-foodów. Są to bomby kaloryczne, którymi najczęściej i tak się nie najadamy. Spróbuj wykonać samodzielnie zdrowy odpowiednik o określonej ilości kalorii.
27. Nie stosuj diet cud. Najczęściej obniżają one drastycznie ilość kalorii na pewien czas. Czego wynikiem jest szybkie schudnięcie, jednak po zaniechaniu diety wracamy najczęściej do dawnych nawyków, zamiast stosować zbilansowaną dietę czego wynikiem jest pojawianie się efektu jo-jo.
28. Dbaj o zawartość witamin w diecie. Przeanalizuj jakie są dla ciebie korzystne i jak wpływają na twój organizm. Wybieraj zdrowe warzywa i owoce, które pomogą ci w naturalny sposób dostarczyć ich do ustroju.
29. Koper w posiłkach wspomaga prawidłowe trawienie.
30. Wraz z wiekiem zmienia się metabolizm, dlatego odchudzanie już po 30 roku życia robi się znacznie trudniejsze niż wcześniej i wymaga od nas zdecydowanie więcej wysiłku i uwagi.
31. Nie stosuj głodówek – mają one negatywny wpływ na metabolizm i przemianę materii przez co są częstą przyczyną efektu jo-jo.
32. Wybieraj gotowanie, pieczenie, duszenie zamiast smażenia. Będzie zdrowiej i znacznie mniej kalorycznie.
33.
Pij czerwoną herbatę – ma ona wpływ na lepsze trawienie.
34. Świeże ananasy zawierają składniki wspomagające trawienie białka. Zrezygnuj z tych w puszce na rzecz świeżych i odchudzaj się skuteczniej.
35. Zamiast śmietany stosuj kefiry lub jogurty naturalne. Osiągniesz podobny smak jednak potrawy będą znacznie lżejsze.
36. Możesz jeść makaron, to sosy jakie do nich dodajemy są tłuste i tuczące, zastąp je świeżymi warzywami z chudym mięsem lub rybą. Będzie zdrowo, sycąco i dietetycznie.
37. Używaj jedynie niewielkich ilości soli. Jej nadmiar powoduje zatrzymywanie wody w organizmie przez co czujemy się bardziej ociężałe i spuchnięte, a utrata wagi bywa niezauważalna.
38. Unikaj żywności mocno przetworzonej. Decyduj się na świeże składniki z których samodzielnie przygotujesz posiłki. Będą miały mniej kalorii i będą znacznie zdrowsze.
39. Wstając od stołu powinnaś odczuwać lekki niedosyt. Sytość czujemy dopiero po jakimś czasie. Warto więc dać naszemu umysłowi czas na zanotowanie najedzenia. Unikniemy w ten sposób przejadania się.
40. Korzystaj z mniejszych talerzy. Nałożony na nie posiłek będzie sprawiał wrażenie obfitego nawet jeśli będzie niewielki. Jest to psychologiczny aspekt pozwalający na niewielkie oszukanie mózgu, któremu będzie się wydawało, że zjedliśmy dużo i musimy być najedzeni.
W odchudzaniu najważniejsza jest konsekwencja, zbilansowana dieta i wywarzony wysiłek fizyczny. Połączenie tych kilku aspektów w połączeniu z powyższymi radami da nam gwarancję sukcesu w walce o wymarzoną sylwetkę.
Marta
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Kasza bulgur - smaczna i zdrowa
Kasza bulgur to jedna z najpopularniejszych kasz na świecie, która zdobywa coraz większą popularność nie tylko ze względu na swoje walory kulinarne, ale również zdrowotne. Jest to idealna alternatywa dla tradycyjnych kasz, takich jak kasza gryczana czy kasza jaglana. Co sprawia, że kasza bulgur jest tak wyjątkowa i dlaczego warto ją polecać osobom dbającym o linię?
Ile kalorii ma alkohol?
Kiedy zastanawiasz się, ile kalorii ma alkohol, warto wiedzieć, że różne rodzaje alkoholu mają różną kaloryczność. Jeśli jesteś osobą, która dba o swoją wagę i chciałabyś schudnąć, ważne jest, abyś była świadoma ilości kalorii, które spożywasz podczas picia alkoholu. W tym artykule przedstawimy przelicznik kaloryczności dla różnych rodzajów alkoholu, abyś mogła podjąć świadome decyzje dotyczące swojej diety.
Jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie?
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie? Jeśli tak, to odpowiedź może cię zaskoczyć. Kuchnia, która uznawana jest za najzdrowszą na świecie, to kuchnia śródziemnomorska. Jest to połączenie różnych kuchni basenu Morza Śródziemnomorskiego, takich jak włoska, grecka, hiszpańska, prowansalska, turecka, tunezyjska i marokańska.
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl