Sałatka z krewetek i pomarańczy - przepis na oryginalną i zdrową sałatkę

Przejdź do galerii zdjęć
Owoce morza wcale nie muszą kojarzyć się z wykwintnym i wyszukanym daniem. Lekka sałatka z krewetek i pomarańczy to propozycja, która znajdzie swoje zastosowanie także w codziennym jadłospisie, wprowadzając do niego urozmaicenie i oryginalny smak. To idealne rozwiązanie dla tych, którzy w kuchni cenią sobie dobry smak oraz kreatywność.
Sałatka z krewetek i pomarańczy idealnie sprawdzi się podczas podejmowania gości, będzie też miłą niespodzianką i odskocznią od standardowego menu dla wszystkich domowników. Jej wykonanie jest proste, a smak oryginalny i wyśmienity zarazem. Sałatka z krewetek i pomarańczy - przepis Składniki: 1 owoc pomarańczy ok. 150-200 g krewetek tygrysich lub koktajlowych (wedle uznania) rukola papryka czerwona Marynata do krewetek: sok z połowy cytryny 1 ząbek czosnku 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek szczypta papryki słodkiej w proszku Sos: 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku sok z połowy cytryny Przygotowanie: Rukolę dokładnie myjemy i osuszamy. Krewetki mieszamy z marynatą, a następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię i obsmażamy z obu stron przez parę minut. Ostudzone krewetki obieramy z pancerzyków (jeśli nasz wybór padł na krewetki tygrysie). Rukolę, pokrojoną czerwoną paprykę i kawałki wyfiletowanej pomarańczy wykładamy na talerz. Dodajemy krewetki. Składniki sosu mieszamy i polewamy nim sałatkę. Podajemy z chrupiącą grzanką lub bagietką z masłem czosnkowym na ciepło. Zobacz też: Sałatka z tuńczykiem i awokado: przepis na fit sałatkę na każdą porę dnia
Zobacz galerię zdjęć: shrimp orange
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł