Sałatka z zupek chińskich - przepis w wersji z kurczakiem i szynką

Sałatka z zupek chińskich to ciekawa alternatywa dla wykorzystania zupki instant w sposób zgodny z instrukcją na opakowaniu. Ma wielu sympatyków, jak i masę przeciwników, lecz mimo to z roku na rok staje się coraz bardziej popularnym daniem z kategorii - szybka sałatka. Prosty przepis oraz nietypowy składnik okazują się jednak bardzo skuteczne jeśli chodzi o walory smakowe.

Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem

Szybkie przekąski to coś, co lubimy najbardziej, a zwłaszcza podczas spotkań ze znajomymi i rodziną. To idealne dodatki do grilla lub dania same w sobie, które znikają ze stołu w mgnieniu oka. Szybka przekąska wcale nie musi być nudna i oczywista. Zobacz jak zrobić sałatkę z makaronu z zupek, która zaskoczy Twoich gości. Składniki:
  • 1 zupka chińska pikantna
  • 1 zupka chińska łagodna
  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • łyżeczka przyprawy typu gyros
  • jedna czerwona papryka
  • puszka kukurydzy
  • kilka ogórków konserwowych
  • dwie łyżki majonezu
  • oliwa z oliwek lub olej
  • sól i pieprz
  • Przygotowanie: 1. Rozdrobniony makaron oraz zawartość saszetek opakowania zupki chińskiej zalej wrzątkiem (400 ml) i odstaw do ostygnięcia. Nadmiar wody należy odlać przed dodaniem reszty składników 2. Pokrojonego w drobną kostkę kurczaka wrzuć do miski i dodaj dwie łyżki oliwy oraz przyprawę gyros - wszystko dokładnie wymieszaj tak, aby oliwa z przyprawą została równomiernie rozprowadzona na każdym kawałku. Tak przygotowanego kurczaka odstaw na 15 minut 3. Zamarynowane mięso podsmaż na rozgrzanej patelni, lecz w taki sposób, aby kawałki kurczaka nadal pozostały soczyste 4. Do miski z ostygniętym makaronem dodaj drobno posiekaną paprykę, ogórki, odsączoną kukurydzę i przede wszystkim podsmażone mięso z piersi kurczaka 5. Ostatnim krokiem jest oczywiście dodanie majonezu oraz doprawienia adekwatne do własnych preferencji
    canva.com

    Jak zrobić sałatkę z makaronu instant z szynką?

    Ten przepis na sałatkę jest o wiele szybszy, lecz w żadnym stopniu nie odbiega od poprzedniego, jeśli chodzi o doznania smakowe. Dodatkowym atutem jest to, że nie musisz brudzić patelni w trakcie smażenia. Składniki:
  • 2 zupki chińskie (pikantne lub łagodne)
  • 250 g szynki konserwowej
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • kilka ogórków konserwowych
  • dwie łyżki majonezu
  • sól i pieprz
  • Przygotowanie: 1. Makaron z zupek chińskich rozkrusz, dodaj przyprawę z opakowania i zalej wrzątkiem (400 ml). Pozostaw do ostygnięcia. Nadmiar wody należy oczywiście odlać przed dodaniem reszty składników 2. Szynkę pokrój w drobną kostkę i dodaj do zaparzonego makaronu razem z fasolą, kukurydzą oraz drobno posiekanym ogórkiem konserwowym 3. Na koniec wszystko dokładnie wymieszaj, dodając łyżkę majonezu oraz przyprawy Smacznego!
    Autor:
    redaktor zaradnakobieta.pl
    Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
    Obserwuj nas na
    Udostępnij artykuł