Mole spożywcze, larwy – jak pozbyć się szkodników? Domowe sposoby na mole

Mole spożywcze to najbardziej dokuczliwe i najczęściej występujące szkodniki domowe. Mól spożywczy (Omacnica spichrzanka) w domu to prawdopodobnie początek sporych problemów zarówno w kuchni, jak i w szafie z ubraniami. Domowe owada zazwyczaj bardzo szybko się rozmnażają, dlatego też natychmiastowa interwencja jest kluczowa w ich zwalczaniu. Czy istnieje zatem doskonały sposób na mole spożywcze?

Domowe szkodniki – skąd się biorą mole spożywcze?

Mole spożywcze w domu zazwyczaj są efektem przyniesienia ze sklepowych półek produktów, na których znajdują się jaja tych domowych szkodników. Problem oczywiście może występować zarówno w małych osiedlowych sklepikach, popularnych dyskontach, jak i renomowanych hipermarketach. Jaja lub larwy moli mogą znajdować się w zewnętrznych szczelinach opakowania produktu, lub bezpośrednio w środku opakowania. W pierwszym przypadku możemy mówić o niedopatrzeniu i nieodpowiednim przechowywaniu towarów. W drugim natomiast wina leży prawdopodobnie po stronie producenta żywności. Równie częsta droga przedostawania się moli do domu to otwarte okno. Ryzyko nieproszonych gości zwiększa się w okresie letnim, kiedy to dorosłe osobniki poszukują nowych miejsc na złożenie jaj. Jednak niezależnie od tego czy masz do czynienia z molami spożywczymi lub innymi szkodnikami (takimi jak rybiki cukrowe, przędziorek, turkuć podjadek) to najważniejsza jest szybka i sprawna interwencja w kontekście ich zwalczania.
canva.com

Co na mole spożywcze – domowe sposoby

Żaden sposób na mole spożywcze nie będzie skuteczny w stu procentach, jeśli nie zlokalizujesz ogniska owadów (larwy moli spożywczych lub jaja). Tak więc przed wdrożeniem profilaktycznych działań konieczne jest dokładne przeszukanie kuchni i usunięcie siedliska szkodników. Pamiętaj także o przechowywaniu sypkich produktów spożywczych w specjalnie przeznaczonych do tego pojemnikach. To uniemożliwi molom dotarcie do pokarmu i złożenie jaj.

Ocet na mole

Praktyczne właściwości octu znane są nie od dziś – niezależnie od tego, czy jest to ocet jabłkowy, winny czy spirytusowy. Okazuje się, że płyn jest też bardzo skuteczny jeśli chodzi o zwalczanie domowych szkodników w tym moli spożywczych. Wystarczy, że przygotujesz roztwór octu z wodą (w proporcjach 1:1), którym należy dokładnie umyć wnętrza szafek oraz szuflad służących do przechowywania suchej żywności.

Sposoby na mole spożywcze: zioła i przyprawy

Po wyrzuceniu zainfekowanej żywności i dokładnym umyciu szafek roztworem z octu warto zastosować jeden z poniższych odstraszaczy zapachowych na mole. Szkodniki nie lubią intensywnego zapachu, który wydziela między innymi:
  • lawenda
  • wanilia
  • goździki
  • liść laurowy
  • cytryna
  • mięta
  • Doniczka z lawendą na kuchennym parapecie lub liście laurowe w szafkach z produktami spożywczymi skutecznie odstraszą uciążliwe szkodniki domowe.
    canva.com

    Pułapka na mole – skuteczny sposób

    Mimo szerokiej dostępności chemicznych produktów na owady i szkodniki domowe warto sięgać po naturalne i w pełni sprawdzone sposoby walki z molami. Pułapka na mole spożywcze jest łatwa w przygotowaniu i przede wszystkim niezwykle skuteczna. Do jej przygotowania potrzebujesz:
  • litrowy słoik lub inne naczynie
  • 100 ml octu
  • 150 ml wody
  • kilkanaście kropel olejku lawendowego
  • łyżeczka płynu do naczyń
  • Wszystkie składniki umieść w słoiku i dokładnie wymieszaj. Zapach mikstury skutecznie odstraszy mole, ale i również inne owady takie jak np. muszki owocówki.
    Autor:
    redaktor zaradnakobieta.pl
    Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
    Obserwuj nas na
    Udostępnij artykuł