Jak zrobić ocet jabłkowy – przepis na domowy ocet z jabłek
Jak zrobić ocet jabłkowy, który ma bardzo wiele zastosowań zarówno w kuchni, jak i w codziennym dbaniu o zdrowie? Mimo iż na rynku spożywczym jest go pod dostatkiem, to nic nie zastąpi w pełni naturalnego i samodzielnie przygotowanego preparatu. Pewność co do składu i satysfakcja gwarantowana. Proces przygotowania octu jabłkowego nie jest skomplikowany, lecz wymaga sporo cierpliwości.
Reklama
Ocet jabłkowy – właściwości
Współczesna farmakologia oferuje wiele produktów, które co do zasady wspomogą utrzymanie organizmu w jak najlepszej kondycji. Nie zawsze jednak zachodzi potrzeba sięgania po tabletki szczególnie w kontekście profilaktycznego dbania o zdrowie. Substancji określanych mianem naturalnych suplementów diety jest kilka i oprócz octu jabłkowego zaliczamy do nich między innymi: sok z buraka, syrop z cebuli, syrop z mniszka lekarskiego, nalewkę z pigwy, Najcenniejszym składnikiem octu jabłkowego jest kwas octowy, który cechuje się silnym działaniem antybakteryjnym oraz antyseptycznym. Dzięki temu ocet może być wykorzystywany jako płyn antybakteryjny do odkażania różnych powierzchni czy przedmiotów, ale i również jako substancja wspomagająca leczenie grzybicy pochwy lub brodawek wywołanych wirusem HPV. Regularne spożywanie jednej łyżeczki octu jabłkowego dziennie może wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu oraz zmniejszenie ryzyka zachorowania na miażdżycę.Reklama
canva.com
Ocen jabłkowy na odchudzanie
Czy ocet jabłkowy jest cudownym eliksirem na zredukowanie masy ciała? Niestety nie, ale może w znaczący sposób wspomóc ten żmudny proces, gdyż przyspiesza tempo przemiany materii.Reklama
Jak zrobić ocet jabłkowy – przepis
Składniki do przygotowania octu jabłkowego:- Jabłka należy umyć, ale nie trzeba tego robić w bardzo dokładny sposób. Bakterie znajdujące się na skórce pomogą w efektywniejszym procesie fermentacji
- Osuszone owoce pokroić na mniejsze kawałki razem z gniazdami. Jedyne czego należy się pozbyć to ogonki oraz nadgniłe miejsca
- Kawałki jabłek, wodę oraz cukier dodaj do dużego słoika, który należy zakryć gazą lub bawełnianą ściereczką przymocowaną gumką wokół szyjki naczynia. Jabłka przez cały proces fermentacji powinny znajdować się pod wodą, dlatego też warto przycisnąć je innym naczyniem, by nie unosiły się na powierzchnię
- Słoik odstaw w ciemne i ciepłe miejsce na ok. 4-5 tygodni (tyle zazwyczaj trwa proces fermentacji). Ocet będzie gotowy w momencie, gdy roztwór przestanie się pienić, a wokół kawałków owoców nie będą gromadzić się już powietrzne bąble
- Po prawidłowym procesie fermentacji przelej ocet przez gazę lub tetrową pieluchę cele oczyszczenia mikstury z kawałków owoców
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Czytaj więcej
Jak czyścić obrączki ślubne? Te domowe sposoby zawsze się sprawdzają
Obrączki ślubne to piękny i trwały symbol miłości dwojga partnerów. Co zrobić, aby zawsze wyglądały, jak pierwszego dnia, gdy sobie je wręczaliście na ślubnym kobiercu? Zdradzamy wam nasze domowe triki. Są bardzo skuteczne!
Obłędny sernik z musem pistacjowym. Pyszny deser na Dzień Matki
Zbliża się Dzień Matki, więc czas pomyśleć o tym, aby zaskoczyć bliskie osoby pysznym deserem. Jedną z naszych topowych, obłędnie pysznych propozycji jest delikatny sernik z musem pistacjowym. Uwaga! Ten smak uzależnia.
Arbuzowy chłodnik z fetą i miętą - idealna zupa na upały istnieje
Zbliżające się wakacje zachęcają do zmiany diety na lekką, niskokaloryczną i orzeźwiającą. Doskonałą propozycją będzie zatem chłodnik z arbuza z dodatkiem sera feta oraz aromatycznej mięty. To jest pyszne!
Reklama
Reklama
Najczęściej czytane
Reklama
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl