Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Kotlety z cukinii – przepis na wegańskie placki z cukinii i ziemniaków
Kotlety z cukinii to bardzo zdrowa i popularna warzywna przekąska, ale i również pomysł na szybki obiad. Lekkostrawne i przede wszystkim smaczne wegetariańskie placki są doskonałą alternatywą do klasycznych kotletów przygotowywanych z mięsa. Dania z warzyw smakują najlepiej szczególnie w letnie upalne dni, dlatego też warto korzystać z sezonu i zajadać się nimi do woli. Jak zrobić szybkie kotlety z cukinii? Nic prostszego!
Kotlety z cukinii – przepis tradycyjny
Warzywa i owoce to podstawa zdrowej diety, która jest kluczowa dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie zawsze jednak jedzenie warzyw kojarzy się z czymś przyjemnym, dlatego też warto urozmaicać swój jadłospis przygotowując warzywne przekąski.canva.com
Składniki na kotlety z cukinii
Placki z cukinii – przygotowanie
- Umytą i nieobraną cukinię pokrój w średniej grubości plastry. Następnie przy pomocy noża pozbądź się pestek i zetrzyj wszystkie kawałki warzywa na grubych oczkach tarki
- Do utartej cukinii dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę, czosnek (najlepiej przecisnąć go przez praskę), startą na grubo marchewkę, 3-4 łyżki bułki tartej, posiekany koper oraz jedno jako. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj do otrzymania jednolitej masy. Dopraw solą i pieprzem wedle uznania. Zbyt rzadką masę możesz zagęścić dodając jeszcze więcej bułki tartej, natomiast w odwrotnym przypadku konieczne będzie dodanie kolejnego jajka
- Formuj kotlety w dłoniach. Ich wielkość zależy oczywiście od Twoich własnych preferencji, jednak zbyt duże i grube placki z cukinii mogą pozostać surowe w środku
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek lub klarowane masło, a następnie delikatnie zmniejsz płomień. Smaż kotleciki po ok. 3-4 minuty (w zależności od grubości) z każdej strony
Wegańskie placki z cukinii i ziemniaków
Jeśli lubisz placki ziemniaczane to śmiało możesz dodać do masy na kotlety z cukinii utarte na grubych oczkach ziemniaki oraz 2 łyżki mąki. Sposób przygotowania nie różni się niczym od powyższego, natomiast kawałki ziemniaków nieco urozmaicą zdrową przekąskę.canva.com
Placki z cukinii z piekarnika
Mimo iż są zdrowe to dla niektórych osób forma ich obróbki termicznej może wydawać się niezbyt zachęcająca. Dlaczego? Smażone na oliwie placki będą miały nieco więcej kalorii i musisz mieć to na uwadze jeśli jesteś na restrykcyjnej diecie. Jednak zarówno w jednym jak i drugim przypadku zdrowe wegańskie placki z cukinii możesz usmażyć lub upiec w piekarniku. Uformowane kotleciki rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego na 180 stopni C. piekarnika. Piecz przez 15 minut.Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie?
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie? Jeśli tak, to odpowiedź może cię zaskoczyć. Kuchnia, która uznawana jest za najzdrowszą na świecie, to kuchnia śródziemnomorska. Jest to połączenie różnych kuchni basenu Morza Śródziemnomorskiego, takich jak włoska, grecka, hiszpańska, prowansalska, turecka, tunezyjska i marokańska.
Co jeść żeby schudnąć? TO!
Czy zastanawiałaś się kiedyś, co jeść żeby schudnąć? Jeśli tak, to nie jesteś sam. Wiele z nas marzy o osiągnięciu wymarzonej sylwetki i utracie zbędnych kilogramów. Jednak nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, ponieważ każdy organizm jest inny. Niemniej jednak, istnieje kilka zasad, które warto przestrzegać, aby skutecznie schudnąć i utrzymać zdrową wagę. W tym artykule podpowiemy Ci, jak skomponować odpowiednią dietę, która pomoże Ci osiągnąć Twoje cele.
Marchewkowe kotleciki. #Wege opcja, którą polubisz
To pyszna i zdrowa opcja dla wegetarian i miłośników smacznych potraw. Marchewkowe kotleciki świetnie sprawdzą się na obiad lub kolację. Są bogate w witaminy i składniki mineralne, a przy tym smakują wybornie!