Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Babka ziemniaczana – przepis tradycyjną babkę ziemniaczaną z boczkiem
Babka ziemniaczana z boczkiem lub bez mięsa to idealny pomysł na szybki i dość niewymagający obiad. Nie potrzeba nam wielu składników i zwykle większość z nich bez problemu znajdziemy w naszych domach. To propozycja dla fanów ziemniaków i świetnie sprawdzi się nie tylko jako danie obiadowe czy w ramach kolacji, ale również jako przekąska na domówkę. Jak zrobić babkę ziemniaczaną? Sprawdź, co będzie Ci potrzebne!
Babka ziemniaczana z boczkiem – składniki
Co będzie nam potrzebne, aby przygotować przepyszną babkę ziemniaczaną z boczkiem? Oto składniki:- Około 1 kg ziemniaków – odmiana z mniejszą ilością skrobi.
- 2 duże jajka
- Czerwona cebulka lub biała część pora
- Czosnek granulowany lub 2 ząbki świeżego czosnku
- Około 250 gram wędzonego boczku
- 2 łyżki mąki
- Sól i pierz do smaku
canva.com
Jak zrobić babkę ziemniaczaną – sposób przygotowania
Na początek kroimy nasz boczek w dość drobną kostkę. W sklepie można kupić już pokrojony, ale taki świeży boczek, w kawałku, ma jednak zupełnie inny smak, dlatego warto poświęcić chwilkę na jego pokrojenie. Wrzucamy go na patelnię – bez dodatku tłuszczu – i pozwalamy mu się zrumienić. Wyjdą nam z niego delikatne skwareczki. Teraz pora na ziemniaki. Jeśli masz w domu sprzęt, który zetrze je za Ciebie, to super. Jeśli go nie masz, to musisz wziąć do ręki tradycyjną tarkę i wszystkie ziemniaki (oczywiście po obraniu) starkować na drobnych oczkach. Ziemniaki lekko posyp solą. Wymieszaj i odstaw na kilka chwil. Gdy zbierze się sok, odlej go. Teraz obierz i starkuj cebulę. Dorzuć ją do ziemniaków. Dodaj jajka, 2 łyżki mąki, sól, pieprz oraz czosnek (jeśli masz świeży, przeciśnij go przez praskę). Na koniec dodaj jeszcze podsmażony boczek i dokładnie wszystko wymieszaj. Przygotuj sobie formę – keksówkę. Najlepiej umieścić w niej papier do pieczenia. Na papier wylej ciasto, wygładź je. Niektórzy decydują się na podsypanie z wierzchu serem (na przykład mozzarella). Włóż blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz babkę ziemniaczaną z boczkiem przez około godzinę. Można ją jeść na zimno lub ciepło i warto podać taką babkę z gęstą śmietaną lub jogurtem naturalnym.Babka ziemniaczana bez mięsa
Taką babkę ziemniaczaną możesz przygotować również bez mięsa. Wystarczy, że do ciasta nie dodasz boczku, o którym mowa w przepisie powyżej. W zamian za to możesz dodać na przykład podgotowane grzyby leśne, albo drobno pokrojone warzywa. Smak babki pomogą też wzmocnić zioła, dlatego warto spróbować doprawić ją na swój sposób. Niektórzy na przykład nie wyobrażają sobie babki ziemniaczanej bez majeranku.Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Przepis na babkę ziemniaczaną, którą pokochasz od pierwszego kęsa!
Jeśli jesteś miłośniczką tradycyjnych, polskich potraw, na pewno nie przepuścisz okazji, by spróbować pysznej babki ziemniaczanej. To danie, które zwykle kojarzy się z regionem Podlasia, z powodzeniem może zagościć na Twoim stole o każdej porze roku. Jak jednak przygotować babkę ziemniaczaną, żeby była soczysta, aromatyczna i pełna zdrowych składników?
Babka ziemniaczana: Przepis babci ujawniony!
Czy istnieje coś smaczniejszego niż pyszna, gorąca babka ziemniaczana prosto z piekarnika? Zwłaszcza ta, którą piekła Twoja babcia? Przepisów na to danie jest wiele, ale najlepsze są te, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie
Babka ziemniaczana prosto z Białegostoku! Nie jest fit, ale kto raz spróbuje, nie pożałuje
Babka ziemniaczana może nie wygląda imponująco, ale smakuje jak milion dolarów. Szczególnie gdy podamy ją z kwaśną śmietaną lub najlepszym naturalnym jogurtem, a wcześniej… Sekret przygotowania tego specjału zdradziła nam babcia Danusia z Białegostoku.