Babka ziemniaczana – przepis tradycyjną babkę ziemniaczaną z boczkiem

Babka ziemniaczana z boczkiem lub bez mięsa to idealny pomysł na szybki i dość niewymagający obiad. Nie potrzeba nam wielu składników i zwykle większość z nich bez problemu znajdziemy w naszych domach. To propozycja dla fanów ziemniaków i świetnie sprawdzi się nie tylko jako danie obiadowe czy w ramach kolacji, ale również jako przekąska na domówkę. Jak zrobić babkę ziemniaczaną? Sprawdź, co będzie Ci potrzebne!

Babka ziemniaczana z boczkiem – składniki

Co będzie nam potrzebne, aby przygotować przepyszną babkę ziemniaczaną z boczkiem? Oto składniki:
  • Około 1 kg ziemniaków – odmiana z mniejszą ilością skrobi.
  • 2 duże jajka
  • Czerwona cebulka lub biała część pora
  • Czosnek granulowany lub 2 ząbki świeżego czosnku
  • Około 250 gram wędzonego boczku
  • 2 łyżki mąki
  • Sól i pierz do smaku
canva.com

Jak zrobić babkę ziemniaczaną – sposób przygotowania

Na początek kroimy nasz boczek w dość drobną kostkę. W sklepie można kupić już pokrojony, ale taki świeży boczek, w kawałku, ma jednak zupełnie inny smak, dlatego warto poświęcić chwilkę na jego pokrojenie. Wrzucamy go na patelnię – bez dodatku tłuszczu – i pozwalamy mu się zrumienić. Wyjdą nam z niego delikatne skwareczki. Teraz pora na ziemniaki. Jeśli masz w domu sprzęt, który zetrze je za Ciebie, to super. Jeśli go nie masz, to musisz wziąć do ręki tradycyjną tarkę i wszystkie ziemniaki (oczywiście po obraniu) starkować na drobnych oczkach. Ziemniaki lekko posyp solą. Wymieszaj i odstaw na kilka chwil. Gdy zbierze się sok, odlej go. Teraz obierz i starkuj cebulę. Dorzuć ją do ziemniaków. Dodaj jajka, 2 łyżki mąki, sól, pieprz oraz czosnek (jeśli masz świeży, przeciśnij go przez praskę). Na koniec dodaj jeszcze podsmażony boczek i dokładnie wszystko wymieszaj. Przygotuj sobie formę – keksówkę. Najlepiej umieścić w niej papier do pieczenia. Na papier wylej ciasto, wygładź je. Niektórzy decydują się na podsypanie z wierzchu serem (na przykład mozzarella). Włóż blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz babkę ziemniaczaną z boczkiem przez około godzinę. Można ją jeść na zimno lub ciepło i warto podać taką babkę z gęstą śmietaną lub jogurtem naturalnym.

Babka ziemniaczana bez mięsa

Taką babkę ziemniaczaną możesz przygotować również bez mięsa. Wystarczy, że do ciasta nie dodasz boczku, o którym mowa w przepisie powyżej. W zamian za to możesz dodać na przykład podgotowane grzyby leśne, albo drobno pokrojone warzywa. Smak babki pomogą też wzmocnić zioła, dlatego warto spróbować doprawić ją na swój sposób. Niektórzy na przykład nie wyobrażają sobie babki ziemniaczanej bez majeranku.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł