Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Ryba w pomidorach na Wigilię - najlepszy przepis na rybę po grecku
Ryba na Wigilię to obowiązkowy punkt w świątecznym menu. Można ją przygotować na wiele sposobów, ale dziś chcemy podsunąć Ci patent na rybę w pomidorach – czyli po prostu, rybę po grecku. Jest tak prosta w przygotowaniu, że poradzi sobie z nią nawet mało wprawny kucharz. No i pięknie zdobi wigilijny stół, gdy postawimy na formę „warstwową”. Jak ją przygotować?
Ryba w pomidorach na Wigilię – ryba po grecku
Ryba w pomidorach na Wigilię to jedno z obowiązkowych dań na świątecznym stole. Wariacji w tym temacie jest całkiem sporo, ale my dziś podpowiemy Ci, jak zrobić tradycyjną rybę po grecku. Co będzie Ci potrzebne?- Kilka fletów z ryby – mogą być mrożone. Niech to będzie na przykład mintaj, czy panga
- 7 dużych marchewek
- 4 duże pietruszki
- Spory kawałek pora
- Przecier pomidorowy
- Przyprawa do ryb
- Składniki do ciasta naleśnikowego: jajka, mąka, woda.
canva.com
Ryba w pomidorach na Wigilię – jak zrobić?
Przygotowanie takiej ryby w pomidorach jest naprawdę proste. Jeśli kupiliśmy mrożone filety, to należy je rozmrozić. Rybę myjemy i pozwalamy jej odcieknąć na sitku. Przyprawiamy rybę gotową przyprawą do ryb, obficie i z obu stron. Przygotowujemy gęste ciasto naleśnikowe. Ryby moczymy w cieście i smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Odkładamy je na ręczniki papierowe, żeby wchłonęły nadmiar tłuszczu. Marchewkę i pietruszkę obieramy i trzemy na tarce, na dużych oczkach. Na patelnię wrzucamy odrobinę masła i podsmażamy marchewkę z pietruszką. Przekładamy do garnka. Pora obieramy, kroimy drobno i również podsmażamy. Dokładamy do marchewki i pietruszki. Wlewamy przecier pomidorowy i odrobinę wody. Doprawiamy solą i pieprzem i podgotowujemy. W miseczce układamy warstwę warzyw. Na to kładziemy usmażoną rybę. Następnie znów wkładamy warstwę warzy, rybę i znów warzywa. Wkładamy do lodówki. Ta ryba w pomidorach na Wigilię smakuje najlepiej po kilku godzinach. Podana w miseczce będzie mogła być jedzona jedynie na zimno (ewentualnie podgrzana w mikrofalówce). Dlatego polecamy układać rybę i warzywa w pojemniku żaroodpornym, wówczas będzie można podgrzewać tę tradycyjną, wigilijną potrawę również w piekarniku.Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Coraz droższy karp... Jakie jeszcze ryby nadadzą się na Wigilię?
Już coraz mniej czasu na wigilijne zakupy, a niestety ceny większości produktów, w tym karpia powalają. Jaka jeszcze ryba nada się na Wigilię? Co możesz kupić i przyrządzić, żeby wszyscy zajadali się ze smakiem?
Czy w Twoim domu też serwowano rybę w galarecie? Podajemy trik, który pozwoli, na stworzenie idealnego dania!
Wiesz, jak przygotować tradycyjną rybę w galarecie na Wigilię? Przepis jest naprawdę prosty. To danie ma tyle samo zwolenników, jak i przeciwników. Prawdziwi smakosze na pewno docenią jego walory! Spróbuj!
Są dwie sprawy, o których musisz pamietać, szykując rybę po grecku na Wigilię!
Pyszna, sycąca. Idealna na co dzień i w Święta. W wielu domach nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole. Jeśli to też Twoja rodzinna tradycja, sprawdź jak przygotować rybę po grecku na Wigilię. Przepis jest banalnie posty.