Pierniczki świąteczne - przepisy na pierniki z miodem i bez miodu

Tak, jak nie wyobrażamy sobie Wielkanocy bez świątecznej babki, tak trudno jest nam wyobrazić sobie Święta Bożego Narodzenia bez zapachu przyprawy do piernika i samych pierniczków. Świąteczne pierniczki w różnych kształtach to bożonarodzeniowy przysmak uwielbiany nie tylko przez dzieci i właśnie dlatego nigdy nie kończy się na upieczeniu tylko jednej porcji. Jak zrobić pierniki świąteczne z miodem i bez miodu? Chcemy podzielić się z Tobą sprawdzonymi przepisami na miękkie, świąteczne ciasteczka.

Wspaniały przepis na pierniczki świąteczne bez miodu

W większości domów raczej rzadko pachnie przyprawą do piernika. Choć jest wielu sympatyków tych aromatycznych ciasteczek, to jednak ich przygotowanie zostawiamy sobie zwykle na ten wyjątkowy, grudniowy czas. Niektórzy wykorzystują gotowe ciasto - można kupić takie mieszanki właściwie w każdym sklepie. Ale tak naprawdę, jedyną gwarancją udanych wypieków są pierniki przygotowane przez nas samych. Takie, do których dodajemy przyprawy w ilości, która nas zadowala i do których możemy dodać miód - lub nie - jeśli tak wolimy. Jak zrobić ciasto idealne na pierniki bez miodu? Potrzebne składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • czubata łyżka miękkiego masła
  • opakowanie przyprawy do piernika
  • 1/4 szklanki mleka
Sposób przygotowania: Te świąteczne pierniczki to prawdziwy hit, a najlepsze jest to, że można je zrobić naprawdę szybko. To też zanim zaczniesz zagniatać ciasto, lepiej rozgrzej już piekarnik do 180 stopni. W dużej misce umieść wszystkie składniki poza mlekiem. Mleko najlepiej podgrzać w garnku, na małym ogniu i dodać do reszty składników. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy gładkie, sprężyste ciasto. To jest świetny przepis, bo jego wykonanie zajmuje naprawdę niewiele czasu. Następnie należy ciasto rozwałkować i wycinać z niego dowolne kształty - oczywiście najlepiej za pomocą gotowych foremek. Świąteczne pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pieczemy przez około kwadrans, a po tym czasie już będzie się unosił w domu zapach pierników.
canva.com

Pierniczki świąteczne z miodem - super przepis

Jak zabrać się za przygotowanie pierniczków z miodem? To wcale nie takie trudne. Warto dodać, że jeżeli dysponujesz odpowiednimi foremkami, to z tego przepisu możesz wyczarować pyszne pierniki, które z powodzeniem mogą posłużyć jako baza do stworzenia piernikowych domków. A jakie składniki będą nam potrzebne i co zrobić, żeby pierniczki wyszły?
  • 60 g miękkiego masła
  • 1 duże jajko
  • cukier puder - około pół szklanki, chyba, że wolisz mniej słodkie
  • 1/4 szklanki płynnego miodu
  • czubata łyżeczka sody oczyszczonej - ale nie muszą to być pierniczki z sodą oczyszczoną. Niektórzy wolą dodać po prostu proszek do pieczenia
  • Około 2 łyżeczki przyprawy do pierniczków
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka kakao
Masło podgrzewamy z miodem na małym ogniu - w garnku z grubym dnem. Gdy wszystko się rozpuści, odkładamy na chwilę, aby przestygło. Teraz pora zrobić ciasto na pierniczki. Do masła i miodu wbijamy jedno jajko, a także cały cukier puder. Dokładnie roztrzepujemy, by wszystkie składniki na ciasto się wymieszały. Aby pierniczki świąteczne wyszły smaczne, w oddzielnej misce należy wymieszać wszystkie suche składniki na ciasto. Następnie dodajemy suche składniki do masy miodowej i wyrabiamy z nich gładkie ciasto, z którego formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około pół godziny. Następnie ciasto należy rozwałkować by powstał z niego płaski placek. Świąteczne pierniczki wycinamy gotowymi foremkami i układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wkładamy do piekarnika rozgrzanego wcześniej do 180 stopni. Pieczenie powinno trwać około 8 do 10 minut - trzeba wyczuć swój piekarnik, najtrudniejszy jest ten pierwszy raz. Pieczone pierniczki najlepiej odłożyć na całą noc, żeby wystygły. A następnego dnia można je ozdobić.
canva.com

Jak zrobić lukier królewski, który ozdobi pierniczki?

Upieczone pierniczki warto ozdobić kolorowym lukrem, słodkimi pisakami i innymi dodatkami - na przykład jadalnym brokatem. Im bardziej atrakcyjne dla oka są świąteczne pierniczki, tym wydają się być smaczniejsze. A jak zrobić taki lukier? Składniki:
  • białko z jednego, średniego jajka
  • sok z cytryny - około 6 kropelek
  • cukier puder - 150 g
  • można też dodać barwnik dla koloru
Ten lukier to idealny sposób na to, by ozdobić nasze pierniczki po upieczeniu. Wtedy są nie tylko smaczne, ale i piękne. Przygotowanie lukru wcale nie jest trudne. Najpierw przesiewamy cukier puder. Następnie wbijamy do wysokiego naczynia białko jajka. Dodajemy do niego przesiany cukier, oraz sok z cytryny i miksujemy wszystko na najwyższych obrotach tak długo aż uzyskamy lukier o gładkiej konsystencji. Musisz pamiętać, by piany nie ubijać, a mieszać specjalnymi końcówkami do miksera. Jeżeli Twój lukier ma być kolorowy, to na koniec warto przełożyć go do mniejszych miseczek i dodać po kilka kropelek barwników. Pierniczki zdobimy lukrem wyciskanym z rękawa cukierniczego, lub po prostu smarujemy nim nasze ciasteczka za pomocą łyżeczki. Tak przygotowane pierniczki smakują obłędnie. Wyglądają jeszcze lepiej. Czego chcieć więcej?

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł