Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Barszcz wigilijny jak u mamy - nie zapomnisz tego smaku
(Aktualizacja: 23 marca 2022)
Do przeczytania w ok. 3 min.
Tradycyjny przepis na barszcz wigilijny jest skomponowany na domowym zakwasie. Jednak w przepisie możemy znaleźć też kilka innych, tajemniczych składników, które sprawiają, że ten barszczyk na wigilię smakuje dosłownie jak u mamy. Jest idealny nie tylko na świąteczną kolację, ale również na uroczysty obiad - w niektórych domach z powodzeniem zastępuje nawet rosół. Jak zrobić barszcz czerwony wigilijny z zakwasu? Koniecznie przeczytaj, jeśli w tym roku chcesz spróbować najlepszego barszczu wigilijnego.
Tradycyjny barszcz wigilijny - przepis
Tradycyjny barszcz wigilijny powinien być ugotowany na zakwasie. Taki barszcz świetnie komponuje się z grzybowymi uszkami i nie dorówna mu nawet najlepsza zupa grzybowa. Wigilijny barszcz to obowiązkowy element świątecznego menu a my wiemy, jak go przygotować, by zachwycił nie tylko domowników, ale również wybrednych gości. Nawet tych niespodziewanych. Jakie składniki będą potrzebne, by ugotować barszcz wigilijny?- buraki ćwikłowe - 1000 g.
- bulion warzywny - około 2 litry
- trochę warzyw: por, pietruszka, marchewka
- przygotowany wcześniej zakwas buraczany - szklanka
- szklanka namoczonych wcześniej, suszonych grzybów
- przyprawy: ziele angielskie (4 ziarenka), 2 liście laurowe, 5 ziarenek czarnego pieprzu, sól do smaku i odrobina cukru
Barszcz wigilijny na zakwasie - jak zrobić?
Będziesz potrzebować dużego garnka, który mieści minimum 3 litry płynu. Suszone grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy je najlepiej na noc. Do garnka wlewamy 2 litry wywaru warzywnego - bulionu. Buraki i marchewkę oraz pietruszkę obieramy. Kroimy na plasterki. Buraki można też zetrzeć na tarce, na dużych oczkach. Wszystko dodajemy do bulionu, razem z porem. Do wigilijnego barszczu wkładamy też liść laurowy, i inne przyprawy. Niektórzy lubią dodać też czosnek. Przygotowanie barszczu, a w zasadzie tej bazy, potrwa około półtora godziny, od momentu zagotowania. Gdy ten czas upłynie, odcedzamy wszystkie stałe składniki - już do niczego się nam nie przydadzą. Do barszczu czerwonego dolewamy jeszcze szklankę zakwasu buraczanego, który należy przygotować wcześniej. Zakwas doda barszczykowi wyrazistości. Trzeba też pamiętać o wywarze z grzybów i samych grzybkach. Na koniec doprawiamy wszystko do smaku solą i dosypujemy odrobinę cukru. Tak wykonany wigilijny barszcz, powinien znaleźć się na każdym, świątecznym stole.canva.com
Jak przygotować zakwas na barszcz wigilijny
Barszcz czerwony bez domowego zakwasu z buraków to nie jest tradycyjny barszcz wigilijny. Nawet barszcz z przepisu Magdy Gessler zawiera taki zakwas. Przygotowanie takiego zakwasu wcale nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Co będzie potrzebne?- 3 małe, starte buraki lub pokrojone w większe kawałki
- 3 ząbki czosnku
- zimna woda - jakieś 350 ml
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
barszcz wigilijny