Czerwony barszcz wigilijny bez grzybów.
Canva

Nie dajesz grzybów do barszczu? Podkręć smak tym owocem. Nie, nie chodzi o jabłko

Ciężko wyobrazić sobie Wigilię bez czerwonego barszczu. Niestety, jeśli podaje się tę zupę dzieciom, nie można dodawać do niej grzybów leśnych. A szkoda, bo świetnie podkręcają smak. Co możesz zrobić? Dodaj suszony owoc, który idealnie doprawi barszcz wigilijny bez grzybów.
Reklama

Barszcz wigilijny bez grzybów — co do niego dodać?

Dodaj do barszczu suszone śliwki! To połączenie jest niesamowite! Oczywiście inne składniki też są ważne, dlatego zwróć uwagę na pozostałe produkty. Barszcz na Wigilię będzie pyszny

Składniki na czerwony barszcz

  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 0,5 kg buraków
  • 4 suszone śliwki
  • 0,5 jabłka
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 0,5 szklanki zakwasu z buraków
  • majeranek
  • pieprz
Obrane buraki do wigilijnego barszczu bez grzybów.
Canva

Barszcz wigilijny bez grzybów — przepis

  1. Buraki umyj, obierz i pokrój.
  2. Jabłko umyj, pokrój.
  3. Czosnek przekrój na połówki.
  4. Buraki, jabłko, śliwki, czosnek włóż do bulionu i gotuj przez 2 godziny.
  5. Odcedź wszystko.
  6. Dodaj sok z cytryny i zakwas.
  7. Dopraw pieprzem i majerankiem.

Jak podawać czerwony barszcz?

Serwuj go z uszkami, makaronem lub bez niczego. Ciekawym dodatkiem są też paszteciki i pierogi.

Dlaczego barszcz wigilijny ma być bez grzybów?

To ważne, jeśli w domu są małe dzieci, poniżej 12 roku życia. Nie wolno im jeść grzybów leśnych, ponieważ mogą się nimi struć dużo bardziej niż dorosła osoba.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama