Canva
Nie dajesz grzybów do barszczu? Podkręć smak tym owocem. Nie, nie chodzi o jabłko
Do przeczytania w ok. 1 min.
Ciężko wyobrazić sobie Wigilię bez czerwonego barszczu. Niestety, jeśli podaje się tę zupę dzieciom, nie można dodawać do niej grzybów leśnych. A szkoda, bo świetnie podkręcają smak. Co możesz zrobić? Dodaj suszony owoc, który idealnie doprawi barszcz wigilijny bez grzybów.
Reklama
Barszcz wigilijny bez grzybów — co do niego dodać?
Dodaj do barszczu suszone śliwki! To połączenie jest niesamowite! Oczywiście inne składniki też są ważne, dlatego zwróć uwagę na pozostałe produkty. Barszcz na Wigilię będzie pyszny
Składniki na czerwony barszcz
- 2 litry bulionu warzywnego
- 0,5 kg buraków
- 4 suszone śliwki
- 0,5 jabłka
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- 0,5 szklanki zakwasu z buraków
- majeranek
- pieprz
Canva
Barszcz wigilijny bez grzybów — przepis
- Buraki umyj, obierz i pokrój.
- Jabłko umyj, pokrój.
- Czosnek przekrój na połówki.
- Buraki, jabłko, śliwki, czosnek włóż do bulionu i gotuj przez 2 godziny.
- Odcedź wszystko.
- Dodaj sok z cytryny i zakwas.
- Dopraw pieprzem i majerankiem.
Jak podawać czerwony barszcz?
Serwuj go z uszkami, makaronem lub bez niczego. Ciekawym dodatkiem są też paszteciki i pierogi.
Dlaczego barszcz wigilijny ma być bez grzybów?
To ważne, jeśli w domu są małe dzieci, poniżej 12 roku życia. Nie wolno im jeść grzybów leśnych, ponieważ mogą się nimi struć dużo bardziej niż dorosła osoba.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Barszcz grzybowy wigilijny - tradycyjna polska zupa na Wigilię
Barszcz grzybowy wigilijny to klarowna tradycyjna zupa grzybowa wigilijna, która stanowi nieodłączny element polskiego menu wigilijnego. Jest to aromatyczna i smakowita zupa, przygotowywana z suszonych grzybów, podawana z uszkami z farszem grzybowym lub łazankami. To danie jest nie tylko pyszne, ale także pełne tradycji i symboliki, które towarzyszą polskiej Wigilii.
Wiesz, co trzeba dodać do barszczu bez zakwasu, żeby był pyszny? Podpowiadamy!
Nie ma to — jak tradycja! Czy w Twoim domu też króluje czerwony barszcz na Wigilii? A jeśli tak, czy potrafisz zrobić, zrobić wigilijny barszcz bez zakwasu? W naszym przepisie znajdziesz wskazówki jak go przygotować. Smacznego!
Czerwony barszcz wigilijny według przepisu Magdy Gessler
Czerwony barszcz z uszkami to coś, czego absolutnie nie powinno zabraknąć na wigilijnym stole. Danie znane wszędzie i wszystkim. Jego największymi zaletami są przede wszystkim niepowtarzalny smak oraz wyjątkowy aromat, a dodatkowo można go przygotować na kilka różnych i nieskomplikowanych sposobów. Jak zrobić dobry barszcz wigilijny? Przepis Magdy Gessler jest zdecydowanie najlepszą odpowiedzią na to pytanie!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl