Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Wołowina z orzechami nerkowca – przepis w stylu tajskim
Wołowina z orzechami nerkowca to klasyczne danie tajskiego street foodu, które na zaludnionych ulicach Bangkoku serwowane jest na liściu bananowca. Smaczna i przede wszystkim szybka w przygotowaniu potrawa doskonale komponuje się z ryżem jaśminowym lub makaronem ryżowym, ale i również z kaszą bulgur, czy z klasycznym makaronem.
Przepis na wołowinę z orzechami nerkowca w stylu tajskim
Kuchnia orientalna cieszy się ogromną popularnością, co widać po otwierających się w dynamicznym tempie barach, jak i restauracjach w stylu tajskim. Dlaczego? Smak umami to coś, obok czego nie da się przejść obojętnie. Lista składników:- 200 g mięsa wołowego (najlepiej antrykot lub rostbef)
- 100 g orzechów nerkowca
- 1 czerwona papryka
- kilka różyczek brokuła
- 1 średnia marchewka
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru
- 1 marchewka
- olej lub oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka białego lub czarnego sezamu
- posiekana dymka
- ćwiartka limonki
canva.com
Wołowina z orzechami nerkowca krok po kroku
Po skompletowaniu wszystkich składników czas przejść do ich szybkiej obróbki termicznej, która jest sekretem całego dania.- Wołowinę pokrój w cienkie paski, zalej jasnym sosem sojowym, dodaj łyżeczkę skrobi ziemniaczanej, dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 10 minut
- W tym czasie pokrój warzywa: marchewkę w cienkie słupki, paprykę w grubszą kostkę, cebulę w piórka, natomiast imbir i czosnek (po rozgnieceniu) posiekaj na bardzo drobne plasterki. Różyczki brokuła zaparz we wrzątku
- Na dużą głęboką patelnię lub wooka wlej 2 łyżki oleju i podsmaż na nim czosnek, imbir oraz cebulę
- Następnie dodaj zamarynowaną wołowinę i podsmażaj na mocnym ogniu przez cały czas energicznie mieszając
- Gdy mięso się zetnie dodaj różyczki brokuła, marchewkę oraz czerwoną paprykę. Podsmażaj przez ok. 3 minut cały czas mieszając
- Dodaj 3 łyżki sosu ostrygowego oraz uprażone na suchej patelni orzechy nerkowca. Wszystko dokładnie wymieszaj i podsmażaj jeszcze do momentu aż sos zmieni swoją konsystencję na gęstą i kleistą
- Po nałożeniu na talerz posyp posiekaną dymką, biały lub czarnym sezamem i skrop sokiem wyciśniętym z ćwiartki limonki albo cytryny
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Rozgrzewające przepisy na chłodne dni – zdrowo i pysznie
Czy jest coś lepszego niż pyszne, rozgrzewające danie w chłodne dni? Kiedy temperatura spada, nasze ciała potrzebują czegoś, co pomoże nam się ogrzać i dostarczy nam energii. Sprawdź nasze trzy rozgrzewające przepisy!
Oto przysmak, którego musisz spróbować chociaż 1 raz w życiu. Smak WOW
Burgery to jedne z tych dań, które zdobyły serca smakoszy na całym świecie. Wiele wersji tego klasycznego dania cieszy się ogromną popularnością, ale jednym z fenomenów kulinarnych, które zawładnęło podniebieniem wielu, są burgery z szarpaną wołowiną.
Coraz więcej osób uwielbia burgery z szarpaną wołowiną. Oto przepis na ten rarytas
Burgery to potrawa, która od lat króluje na kulinarnej scenie, zdobywając serca wielu smakoszy na całym świecie. Jednak w ostatnich latach można zaobserwować wyraźny trend: coraz więcej osób zakochuje się w burgerach z szarpaną wołowiną. To połączenie soczystego mięsa i intensywnych smaków sprawia, że tego rodzaju danie staje się prawdziwym rarytasem.