Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
5 pułapek w jakie popadamy przez niezdrowe żywienie
Żywienie jest jednym z ważniejszych elementów naszego życia. Pomaga w zachowaniu pięknej sylwetki, zdrowia i świetnego samopoczucia. Nie każdy z nas jednak zwraca uwagę na to co zjada i jak. Powinniśmy dążyć do zmiany tej sytuacji, aby nasze życie było długie i szczęśliwe a co najważniejsze bez groźnych i wyczerpujących chorób.
Gdy chcemy schudnąć grozi nam wpadnięcie w jedną z kilku znanych pułapek niezdrowej diety. Poznanie ich i wynikających z nich zagrożeń pozwoli nam skuteczniej unikać zagrożenia. Przedstawiamy listę najgroźniejszych dla sylwetki i zdrowia sideł zastawianych przez nieprawidłowe żywienie.
1. Brak urozmaicenia
Wiele osób przechodząc na dietę skupia się jedynie na kilku produktach i potrawach jedząc je na zmianę. Nie jest to zdrowe ponieważ nasz organizm potrzebuje urozmaiconych składników pokarmowych i odżywczych. Żaden pokarm nie zawiera wszystkiego czego potrzebujemy, a dodatkowo spożywany w nadmiarze może być szkodliwy. Starajmy się modyfikować swoje potrawy wybierać różnorodne warzywa, mięsa, jajka, ryby. Każdy element spożywany w umiarze będzie oddziaływał na naszą korzyść.2. Nieplanowane posiłki
Podstawę zdrowej diety stanowią regularne posiłki. Powinniśmy jeść co 2-3 godziny i jednocześnie niezbyt obficie. Wiele osób w czasie diety zjada dodatkowe nieplanowane przekąski, które niweczą całą pracę lub stosuje wyczerpujące głodówki, oszukując swój żołądek pijąc dużo wody lub kawy. Tracą w ten sposób wiele kalorii, mają problemy z koncentracją, a deficyt jest później nadrabiamy wraz z pierwszym obfitym posiłkiem. Znacznie zdrowsze będzie i szybciej schudniemy jedząc niewielkie, regularne dania. Nasz organizm będzie swobodnie trawił.3. Szybkie posiłki
Fast foody jedynie obciążają nasz organizm. Musimy zjeść i wydać bardzo dużo aby się najeść. Ilość kalorii jest wówczas niezwykle wysoka. Jeśli chcemy zjeść coś szybko po pracy lepiej żeby była to bułka lub jogurt pitny a obiad dopiero po powrocie do domu. Nawet taki dwudaniowy będzie miał tyle samo albo mniej kalorii co niewielki posiłek w barze szybkiej obsługi. Unikajmy również podawania takich dań naszym pociechom.4. Unikanie warzyw i owoców
Nasz organizm potrzebuje zarówno warzyw jak i owoców. Dostarczają wielu witamin, soli mineralnych a także błonnika. Wpływają na zdrowie oraz prawidłową odporność naszego organizmu. Zbyt małe spożywanie owoców oraz warzyw może powodować wiele groźnych schorzeń, takich jak : otyłość, uchyłkowatość jelita, miażdżyca, kamica wątrobowa. Niektóre źródła wskazują również na zwiększenie zagrożenia nowotworami i polipami jelita grubego. Z tego powodu każdy powinien regularnie spożywać warzywa i owoce. Ich unikanie byłoby wręcz niepoważne. Warto je zjadać jako pierwsze przed samym posiłkiem, ze względu na fakt iż wówczas zostaną strawione jako pierwsze i przyjmie się znacznie większa ilość zawartych w nich witamin.5. Tłuszcze
Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem dla naszego organizmu. Konieczne źródło energii. Liczne badania pokazują, że Polacy spożywają duże ilości tych pochodzenia zwierzęcego, które są niezdrowe i mogą wywoływać liczne schorzenia. Wskazane jest natomiast wybieranie tych roślinnych, które są znacznie zdrowsze – olej sojowy, olej rzepakowy.O co koniecznie trzeba dbać?
- Aby posiłki były spożywane w spokojnej atmosferze, bez pośpiechu,
- Aby dieta była możliwe jak najbardziej urozmaicona,
- Aby zjadać co najmniej 5 niewielkich posiłków każdego dnia,
- Aby nie oszukiwać żołądka słodkimi przekąskami,
- Aby zaczynać każdy dzień w pełni wartościowym śniadaniem,
- Aby nie spożywać bardzo obfitych posiłków na co najmniej 4 godziny przed snem,
- Aby do przygotowywania posiłków wykorzystywać produkty możliwie jak najmniej przetworzone,
- Aby nasze dania były bogate w witaminy.
Jakie produkty dostarczą nam niezbędnych witamin?
Witamina A, PP, kwas foliowy, enzymy – w suszonych owocach i warzywach, Witamina E – czarne porzeczki, jeżyny, brokuły, szpinak, jagody, Błonnik – cykoria, zielony groszek, marchewka, fasolka szparagowa, jagody, Witamina C – cytrusy, brokuły, kapusta, pietruszka, czarna porzeczka, aronia, żurawina, ciemnozielone warzywa liściaste, pomarańczowe warzywa i owoce – dynia, marchew, papryka, pomidory, morele, brzoskwinie, Beta karoten – marchewka, papryka, dynia, pomidory, brokuły, kapusta, morele, brzoskwinie. MartaObserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Kasza bulgur - smaczna i zdrowa
Kasza bulgur to jedna z najpopularniejszych kasz na świecie, która zdobywa coraz większą popularność nie tylko ze względu na swoje walory kulinarne, ale również zdrowotne. Jest to idealna alternatywa dla tradycyjnych kasz, takich jak kasza gryczana czy kasza jaglana. Co sprawia, że kasza bulgur jest tak wyjątkowa i dlaczego warto ją polecać osobom dbającym o linię?
Ile kalorii ma alkohol?
Kiedy zastanawiasz się, ile kalorii ma alkohol, warto wiedzieć, że różne rodzaje alkoholu mają różną kaloryczność. Jeśli jesteś osobą, która dba o swoją wagę i chciałabyś schudnąć, ważne jest, abyś była świadoma ilości kalorii, które spożywasz podczas picia alkoholu. W tym artykule przedstawimy przelicznik kaloryczności dla różnych rodzajów alkoholu, abyś mogła podjąć świadome decyzje dotyczące swojej diety.
Jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie?
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie? Jeśli tak, to odpowiedź może cię zaskoczyć. Kuchnia, która uznawana jest za najzdrowszą na świecie, to kuchnia śródziemnomorska. Jest to połączenie różnych kuchni basenu Morza Śródziemnomorskiego, takich jak włoska, grecka, hiszpańska, prowansalska, turecka, tunezyjska i marokańska.