Canva.com

Aksamitny krem brokułowy z serkiem topionym. Dodaj chrupiące grzanki i obiad gotowy!

Krem z brokułów o delikatnym smaku z ciągnącym się serkiem topionym to doskonały pomysł na szybki obiad z niczego w kilkadziesiąt minut. Pyszną zupę na lato możemy podawać z chrupiącymi grzankami lub ziemniaczanym chipsem.

Pyszne składniki

Canva.com

Krem brokułowy to idealne danie na lato. Jest lekki, aksamitny i pełen witamin oraz potrzebnych składników odżywczych. Dzięki dodatkowi serka topionego ma bardzo kremowy smak. Możemy go podawać z grzankami czosnkowymi, chipsem ziemniaczanym lub prażonym słonecznikiem. Miałyśmy okazję przygotować go także z kleksem śmietany oraz groszkiem ptysiowym.

Do przygotowania pysznego kremu z brokułów z grzankami potrzebujemy:

  • 2 świeże brokuły
  • 2 średnie cebulki
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 litry bulionu lub 2 kostki rosołowe
  • 200 g serka topionego, śmietankowego
  • 4 łyżki masła
  • śmietana i bazylia do dekoracji
  • grzanki

Jak przygotować krem z brokułów?

Canva.com
  1. Cebulki obieramy i kroimy w kostkę albo piórka. Ząbki czosnku obieramy z łupin, a brokuły rozrywamy na małe części.
  2. Później do garnka wrzucamy masło, rozgrzewamy je i dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Przez chwilę smażymy, aż do zeszklenia na rumiany kolor. Do garnka wrzucamy brokuły i zalewamy gorącym bulionem lub roztworem wody z kostką rosołową.
  3. Sprawdzamy, czy brokuły są miękkie. Jeśli tak, to wrzucamy do garnka serek śmietankowy i czekamy aż się rozpuści.
  4. Na koniec blendujemy zupę na krem i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł