Arbuzowa galaretka na Dzień Dziecka - orzeźwiający deser sprawi, że każda buzia będzie uśmiechnięta
Do przeczytania w ok. 1 min.
Pyszny, orzeźwiający deser
Dzieci uwielbiają galaretkę i słodycze, dlatego w tak wyjątkowym dniu jak święto wszystkich dzieci możemy im podarować słodki prezent w postaci galaretek arbuzowych. Nasze galaretki będą w nowej odsłonie. Wykorzystamy łupinę arbuza jako miskę.
Do przygotowania pysznego deseru na Dzień Dziecka potrzebujemy:
- 1 arbuz średniej wielkości
- 6 galaretek truskawkowe
- 2 l wrzątku
- 240 g borówek amerykańskich lub jeżyn
Jak zrobić galaretkę w arbuzie?
Przygotowanie galaretki w arbuzie jest bardzo proste. Wystarczy, że za pomocą łyżki lub gałkownicy do kulek lodów wydrążymy miąższ z arbuza. Później oczyszczamy arbuza i pozostawiamy na kilkanaście minut do wyschnięcia.
W kolejnym kroku rozpuszczamy galaretki we wrzątku. Dokładnie i energicznie mieszamy i zostawiamy do stężenia. Borówki lub jeżyny delikatnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Stężałą galaretkę wlewamy do pustej łupiny arbuza partiami. Do środka wrzucamy kilka łyżek borówek lub jeżyn i ponownie zalewamy galaretką. Borówki idealnie odgrywają rolę pestek w arbuzie. Nasz deser przekładamy na tacę i wstawiamy na 1-2 godziny do lodówki. Gotowego arbuza galaretkowego kroimy na trójkąty.